Ето го убиеца на 7-годишната Веселинка, отървава се леко?

Ето го убиеца на 7-годишната Веселинка, отървава се леко?

С мека присъда ще се измъкне обвиненият за жестокото убийство на 7-годишната Веселинка от самоковското село Ковачевци. Дванайсет години лишаване от свобода е максималното наказание, което 15-годишният Мирослав Борисов може да получи, ако повдигнатото срещу него обвинение за убийство с особена жестокост издържи в съда. Причината за снизходителното отношение на закона е фактът, че към момента на извършване на престъплението той е непълнолетен.

Наказанието за брутално отнетия живот на 7-годишното момиченце можеше да бъде и относително по-справедливо, ако предишния парламент бе приел поправката „Андреа“, пише bgdnes. Една година не стигна на депутатите да гласуват внесения текст, който бе депозиран след зверския побой, изнасилване и убийство на абитуриентката Андреа Руменова от с. Галиче. Промяната в закона бе обещана на бащата на погубеното момиче лично от експремиера Бойко Борисов.

Тя получи широка подкрепа от родители на убити млади хора, както и от обществото, но така и не видя бял свят. В новите текстове бе предвидено непълнолетни изнасилвачи и убийци да получават присъди от по 20 г. затвор, когато са обвинени за престъпления, извършени с особена жестокост. Такъв е случаят и със 7-годишната Веселинка.

Според прокуратурата престъплението спрямо нея е извършено с особена жестокост. 15-годишният Мирослав е обвинен за убийството на първокласничката в Ковачевци и задържан за срок до 72 часа, съобщиха от държавното обвинение. Събраните до момента доказателства уличават тийнейджъра в жестокото престъпление. Все още не е ясно дали той е изнасилил невръстната си жертва, както твърдят нейните родители.

Данни от аутопсията сочат, че момиченцето е издъхнало вследствие на задушаване. Предстои съдебните експерти да установят механизма, по който това се е случило. Трупът на Веселинка е открит, увит в одеяло и напъхан под повдигащ се матрак на диван в къщата на задържания Мирослав късно вечерта в петък.

В деня на убийството около обяд 7-годишното момиченце се прибрало от училище. Оставило чантата си и се заиграло на двора. По това време майка й Станка била с другото си дете в къщата на семейството. Двайсетина минути по-късно, към 14 ч., излязла навън и видяла, че Веселинка я няма. Започнали да я търсят, но не я намерили и подали сигнал в полицията. Пристигналите в селото ченгета продължили издирването на детето до късно вечерта, когато следово куче ги отвело в къщата на Мирослав. При претърсването й детето е открито мъртво. Жилището на уличения в престъплението се намира съвсем близо до къщата на жертвата му.

Мирослав е задържан. Той е роднина на семейството на убитата първокласничка. Пристигнал в Ковачевци два дни преди да извърши чудовищното престъпление. Според жители на Ковачевци Мирослав живеел в Самоков. В селото се говори, че майка му го пратила в порутената къща в Ковачевци, защото бил проблемен, агресивен, нито учел, нито работел. „Искаме доживот за убиеца! Само това заслужава! Той изнасили и уби детето ми!“, категоричен е бащата на Веселинка пред БНТ. Янко казва, че много пъти е помагал с пари за храна и хляб на семейството на задържания. Жителите на цялото село подкрепят почернените родители и се заричат да протестират, колкото е необходимо, за да получи тежка присъда обвиненият за убийството на Веселинка.

Обвиненият за убийството на момиченцето Мирослав има криминални регистрации в системата на МВР. Според запознати 15-годишният ром често е бил викан на разпити в детска педагогическа стая заради подавани срещу него сигнали от жители на Ковачевци. В началото на 2021 г. той се опитал да ограби възрастна жена, която се оплакала в полицията. Родителите на убитата Веселинка твърдят, че Мирослав е много агресивен и дори има нанесени побоища над негови „приятели“ в селото. Според местните той се водел, че ходи на училище в Долна баня, но не стъпвал в школото.