Ето го убития Николай Дракополов, подозират наркоследа в разстрела

Ето го убития Николай Дракополов, подозират наркоследа в разстрела

Конфликт с партньори от бизнеса с внос на автомобили, заловени пратки с кокаин или предупреждение към други хора, с които Николай Дракополов е бил близък. Това са част от работните версии за убийството на 46-годишния мъж.

Дракополов беше разстрелян с два куршума, докато чака в задръстване на околовръстното шосе в София във вторник малко след 20 ч. Убиецът го чакал под моста на кръговото. Когато забелязал джипа му “Мерцедес G класа”, се насочил към мястото на шофьора. Извадил пистолет, вероятно “Макаров”, и стрелял бързо и точно два пъти.

И двата куршума попадат в главата на жертвата. Умира веднага. В този момент на предната седалка до Дракополов се вози момче на 11 г. Детето е на приятелката на Николай, която не е с тях. Според техни близки, жената е била с Ковид-19 и е дошла на мястото по-късно. По чудо детето не е пострадало – и двата куршума са заседнали в главата на Николай Дракополов.

След убийството стрелецът се оттегля в посоката, от която е дошъл, и изчезва в тъмнината. Появиха се информации, че е бил маскиран като клошар, защото на кръстовището често има хора, които просят пари от шофьорите.

До късно през нощта във вторник и в сряда сутринта криминалисти търсиха следи на мястото, където стрелецът е чакал жертвата си. Там бяха и градският прокурор на София Илияна Кирилова и шефът на Столичната дирекция на МВР Георги Хаджиев. Те потвърдиха самоличността на жертвата.

На метри от мястото, където Дракополов е убит, е автокъщата “Антонио ауто”, където той продава автомобили. Всеки ден е минавал оттам. Затова се предполага, че наемникът е бил информиран от поръчителите или посредниците на разстрела, че може да го причака там. Проверяват се отношенията на жертвата с всички, с които е имал финансови и бизнес отношения в последните години. Още от вторник вечерта и през деня в сряда обяснения са дали шофьори от колоната автомобили и близки на жертвата. Разследващите са търсили коли с видеорегистратори, които са били в района в минутите около убийството, камери от видеонаблюдението на търговските обекти в околността, както и на столичната община, които снимат по трасето на Околовръстното шосе и кръговото кръстовище под него.

Николай Дракополов има криминални регистрации в полицията и е познат на МВР за измами, грабежи и трафик на дрога. До 2018 г. бил част от схема за внос на автомобили, в които са участвали още двама бизнесмени. Те са били двигателите на операциите. Скъпите лимузини и джипове са внасяни от Европа на занижени цени, прехвърляни са през няколко фирми, някои от които под контрола на Дракополов, след което са продавани през вече фалирало лизингово дружество на добросъвестни купувачи. Схемата е разкрита и тогава отношенията на Дракополов с партньорите му се развалили. Те имат други автокъщи, които са големи и действащи, за разлика от “Антонио ауто”, която в последната година има скромни обороти. Джипът “Мерцедес”, в който Дракополов е убит, е една от 16-те коли, които са се продавали в автокъщата му на околовръстното шосе. Заради конфликта на разстреляния със старите му партньори се появи информацията, че е свидетелствал срещу тях за данъчни престъпления и дори е поискал охрана.

Потвърждение на това още няма. Веднага след убийството на неизвестния за широката публика Николай Дракополов в подземния свят се заговори за участието му в наркотрафик, както и че това е вероятната причина за разстрела му. Според тях бизнесът с автокъщата на Ники Антонио, както е известен в тези среди, е бил за прикритие на далеч по-печелившата и опасна дейност.

Ако Николай е бил част от схемата за трафик на дрога и е знаел твърде много, това може да е причината за разстрела му, твърдят запознати с разчистване на сметки в ъндърграунда.

Според близки на Дракополов обаче, той не е имал досег с опасния бизнес или поне те не знаят за това. Никога не е ползвал охрана. Занимавал се с коли от 2012 г. Тогава фирмата, за която е работил, е регистрирана от бивш полицай. След това е прехвърляна няколко пъти на други собственици, вече подставени лица, много от които са ползвани и от бившите му партньори. Дракополов не фигурира в нито един документ на дружеството и няма участие в други. Факт е обаче, че всеки ден е ходил до автокъщата на околовръстното шосе и дори личният му телефон стои под обявите за продажба на 16-те автомобила в каталога.

Всъщност след раздора с бившите си партньори, когато е бил само част от схема за препродажба на автомобили, той стартирал бизнеса си наново, вече с друго дружество. Собственик и управител отново не е той, а приятелката му Димитрина.

Остава загадка защо Дракополов е бил толкова предпазлив. Срещу него няма висящи разследвания за извършени престъпления. Бил е ответник по дела заради дългове – дребни суми, които не е платил на мобилни оператори. Млада бизнес дама също търси пари от него чрез съда, но сумата е далеч от мотив за убийство.

В деня на убийството той е ходил на няколко места в София, включително в банка и в офиса си в двора на автокъщата. В последните месеци е шофирал различни автомобили, освен джипа Мерцедес, в който го настигнаха куршумите. Бил възпитан човек, държал се нормално и не демонстрирал, че разполага с много пари.