Жалба спира Полфрийман на косъм от измъкването

Жалба на родителите на убития студент Андрей Монов е на път да спре опита на австралиеца Джок Полфрийман да се отърве от килията. Чужденецът беше пуснат със скандално определение на състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев близо 6,5 години преди да излежи присъдата си.

В понеделник сутринта обаче бащата на убития Андрей – Христо Монов съобщи, че е внесена молба до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване да се поиска възобновяване на производството, с което беше освободен Полфрийман. Според бащата съдиите са нарушили чл. 32 от НПК като са излезли с определение, а не с решение, както е записано в закона.

„Вярвам в справедливостта,

вярвам в българския закон, който беше поруган

и погазен“, заяви още Монов.

Часове по-късно от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор е внесъл искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на убиеца. Обвинител №1 е поискал да бъде спряно и изпълнението на постановеното предсрочно пускане от затвора на Полфрийман. Последният напусна Централния софийски затвор в петък, но бе отведен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, защото паспортът му е изтекъл и няма валиден документ за самоличност.

От разпространеното от държавното обвинение искане на Цацаров до ВКС става ясно, че едното от нарушенията е фактът, че Калпакчиев е постановил освобождаването на Полфрийман с определение, което не подлежи на обжалване, а не с решение, какъвто трябва да е съдебният акт според изричната разпоредба на НПК. Второто нарушение според главния прокурор е, че председателят на съдебния състав, който е и шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България, както и друг член на състава – съдията-докладчик Весислава Иванова (също част от ССБ), са погазили законовите разпоредби за непредубеденост и е трябвало да си направят отвод. Причината – контактите им с Българския хелзинкски комитет, въз основа на чиято позитивна характеристика Полфрийман е освободен предсрочно.

„Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията докладчик с БХК. Съдия

Калпакчиев е награждаван в конкурса на БХК „Човек на годината“,

организирани от БХК, а Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г.“, пише в искането.

Обвързаностите между БХК, Калпакчиев и Полфрийман бяха разкрити както от бащата на убития студент Андрей – Христо Монов, така и от разследване на „Правен свят“. Според документ БХК, на чиято положителна оценка за поправянето на Джок Полфрийман се основава решението за освобождаването му от затвора, е платил за създаването на НПО-то на австралиеца зад решетките. В ефир почерненият баща показа платежното нареждане, от което става ясно, че БХК е платил таксата за регистрацията на сдружението на Джок Полфрийман.

„Търсете парите, те остават“,

заяви Монов и допълни, че явно определени хора са били „мотивирани“ да пуснат убиеца на сина му от килията.

„Двама от членовете на този съдебен състав се покриха с позор за цял живот. Те не просто постановиха един акт, който е срам, но и нарушиха закона. Тези хора освен че са неморални, се оказва, че са зле подготвени юридически. Затова искам тяхната оставка. Те нямат място в българския съд, да си правят НПО-та и да си вземат грантове“, заяви още Монов като обясни, че говори за двама от съдиите, освободили убиеца на сина му – Калин Калпакчиев и Весислава Иванова.

Според медийни публикации пък Калпакчиев и Иванова са взели решението си за освобождаване на Полфрийман в конфликт на интереси. И двамата са известни не толкова с работата си като съдии, колкото с опитите да влияят върху управлението и кадруването в съдебната власт чрез участието им в ръководството на политически зависимия Съюз на съдиите в България (ССБ). След като бе член на предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), от близо година Калпакчиев е председател на магистратската организация, а преди това Весислава Иванова бе неин изпълнителен секретар.

Не са един или два случаите, в които ССБ и друга неправителствена организация, фокусирала интерес в съдебната власт – Български хелзинкски комитет (БХК), са

излизали с общи становища, декларации и призиви

по въпроси, свързани с дейността на прокуратурата и съдилищата. Наред с това ССБ и БХК са бенефициенти по проекти, финансирани от едни и същи чуждестранни донори, като „Америка за България“, „Отворено общество“ и други.

В същото време от мотивите на двамата съдии става ясно, че решаваща роля за пускането на Полфриййман на свобода е изиграла изразената положителна характеристика, дадена от председателя на БХК (Красимир Кънев), отнасяща се до „поправянето“ на австралиеца в затвора. Самият Кънев и Калпакчиев са свързани. Оказва се, че ръководеният от Красимир Кънев БХК не веднъж, а цели два пъти приема номинацията на Калин Калпакчиев в ежегодния конкурс „Човек на годината“ и нещо повече – два пъти го и награждава. Така се оказва, че първо през 2013 г., а после и през 2016 г. Калпакчиев получава две втори награди в конкурс, организиран от БХК.

Важна подробност е, че между първото и второ отличие на Калпакчиев, през 2015 г., БХК първоначално допусна, но заради негативен обществен отзвук бе принуден да оттегли номинацията на самия убиец Джок Полфрийман в конкурса „Човек на годината“. От сайта на инициативата се разбира, че анулирането на номинацията на Полфрийман е било единствено в лично качество, защото през 2015 г. създадената от него затворническа неправителствена организация, в която членуват ефективно изтърпяващи наказания престъпници, все пак остава претендент за наградата „Човек на годината“.

Справка в сайта на БХК показва, че организацията

системно е настоявала за преразглеждане на присъдата на Джок

Полфрийман. Нещо повече, БХК дори е изразявала остро негативната си оценка по повод неговото осъждане. През 2011 г. от БХК излизат с информация по повод решение на Апелативния съд, подписана от Красимир Кънев, озаглавена по следния начин: „Съдът изненадващо потвърди присъдата на Джок Полфрийман“.

Що се отнася до докладчика по делото Весислава Иванова, прави впечатление, че в продължение на години БХК следи с интерес нейната политическа активност, като множество изявления, коментари и интервюта на съдийката са препечатвани и цитирани в бюлетин на организацията. Нещо повече, през 2016 г. Весислава Иванова е сред авторите на годишния доклад на БХК за „Правата на човека в България“. Изготвянето на документа е финансирано по проекти на „Отворено общество“ и на Норвежкия финансов механизъм. Дали и

какъв хонорар е получила съдия Иванова – не е известно,

тъй като в декларацията й за 2016 г. пред Инспектората на съдебната власт ангажиментът й към БХК не е деклариран.

В историята може да се добави и друг факт – адвокатът на Джок Полфрийман – Калин Ангелов, е неуспял кандидат за депутат от коалицията „Да, България“ – Зелените през 2017 г. Адвокатът е включен в една от софийските и във видинската листа на коалицията, ръководена от бившия правосъден министър Христо Иванов. А близостта на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с партията на Иванов е добре известна и многократно документирана през годините.

След като разбра за искането на главния прокурор Христо Монов коментира пред „Монитор“: „Новината е обнадеждаваща. Това показва, че започваме да се събуждаме като общество. Какво излезе – едни глупци ни накараха да се събудим“. Заради всички допуснати нарушения при вземането на решението за освобождаването на австралиеца пък, близките на жертвите на Полфрийман ще се включат в протест, който ще се състои на 26 октомври от 18 часа. Събитието е под надслов „Справедливост за всички“ и ще се проведе на площад „България“ в София с искане подобни съдии да не са част от съдебната власт на страната.

„Социопатите не се поправят. Убийците социопати, когато бъдат пуснати на свобода, в 90% отново извършват убийство. 3 години преди убийството на Андрей е наръгал две момчета, свои сънародници, но понеже е бил малолетен, това е било заличено от досието му. Аз имам тая надежда – че Създателят бди над паметта на сина ми“, заяви още Христо Монов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share