Жената на Васил Божков на свобода срещу 1,5 млн. лева

Специализираният наказателен съд пусна от ареста на жената до Васил Божков срещу 1,5 млн. лева парична гаранция. По-рано прокуратурата поиска Динева да остане в ареста, тъй като ѝ е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. От обвинението смятат, че Динева може да укрие или унищожи доказателства по досъдебното производство и че може да въздейства върху разпитите на свидетелите.

Прокуратурата твърди, че участието на обвиняемата в организираната престъпна група датира поне от 1 януари 2014 година досега.

Според защитата жената до Божков е подала молба да не бъде снимана. Заради голямото закъснение на старта на разглеждането на мярката ѝ за неотклонение, Елена Динева поиска минерална вода, както и да седне.

За първи път съм на такъв форум. Някои от дружествата, на които съм управител, са от 2000 година и никое от тях не е кандидатствало за лиценз в Комисията по хазарта. Всички са били изрядни по закон и аз съм била съдружник или инвеститор в тях. Имам обществени ангажименти, включително и към фондация „Тракия“, но към колекцията не съм имала тесен ангажимент. Отделно, какво мисля за колекцията, сега ще го спестя. Тази фондация се занимава и с публикуване на книги, но тиражите не са големи и не са свързани с пране на пари, дори това е смешно. Всички от тези работещи фирми, които имат банкови сметки от деня на създаването не са се променяли, заяви Динева пред съда.

В патова ситуация съм. Пресирана съм да чета за себе си. Аз отдавна не съм оперативно ангажирана в областта на хазарта. Познавам и семейство Найденови. С тях имаме съвсем нормални съдружнически и приятелски отношения, заяви Динева. Тя съобщи, че банковите ѝ сметки и личните ѝ средства са блокирани. Уволнявам хора, пускам предизвестия – нямам средства, заяви жената до Васил Божков.

Тя посочи, че никога не е познавала нито един член на Комисията по хазарта. Отбеляза, че няма никакво желание да напусне страната. Вярвам, че истината ще възтържествува, заяви Елена Динева.

Съпругът ми беше принуден да не се върне, не че не искаше да се върне, каза тя. Не смятам, че съм обществена заплаха, завърши Елена Динева, като поиска по-лека мярка за неотклонение.

Пред журналисти защитникът на Елена Динева адвокат Трендафил Трендафилов уточни в отговор на въпрос, че не виждал документ за граждански брак между обвиняемата и Васил Божков.

От прокуратурата пък обявиха, че Елена Динева официално е съпруга на Васил Божков.

Припомняме, че на 30 януари тази година Динева бе арестувана при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

От Прокуратурата разпространиха информация, че продължават да се извършват претърсвания и изземвания в дома на Божков на ул. „Московска“ № 43 в гр. София.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share