Жертва на лихварите от кв. „Христо Ботев“: Цял живот трябва да работя, за да им върна парите

Жертви на престъпната група, занимавала се с лихварство, рекет и наркоразпространение в столичния квартал „Христо Ботев“, проговориха пред Нова телевизия.

При акцията днес бяха арестувани петима души, трима от тях са с богато криминално минало. Организираната престъпна група е действала поне от 2015 година. Освен с лихварство, задържаните са се занимавали с рекет и изнудвания, продавали са и наркотици.

Мъжът крие лицето си от съображение за сигурност. Два пъти e взимал пари от лихварите, които бяха задържани. Първият път e успял да ги върне. „После взех още едни 400 лева, но не можех да ги върна, защото не работех. Всяка седмица започна да ми се вдига лихвата с около 75% на 15 дни. На 400 лева трябваше да им върна 700 лева за 15 дни. Ако ги мина – двойна лихва. За месец ти е около 600 лева лихва”, каза мъжът, който наричаме Иван*.

„Цял живот трябва да работя, за да мога да им върна парите. Все едно им ставам роб”, казва жертвата на организираната престъпна група. Запитан дали има и други като него, Иван отговаря: „Има. Почти целият квартал „Христо Ботев” и не само”.

Освен с лихварство, задържаните се занимавали и с други незаконни дейности. При претърсването са открити малко количество наркотични вещества.

По неофициална информация сред петимата задържани, има и двама братя. Именно те, твърди Иван, били двигателите на престъпната група.

По време на акцията хората в квартала твърдяха, че не познават задържаните. „Тук са на квартира. Не са от София. Дошли са тук сигурно преди 4-5 години”, каза един от живеещите там.

От няколко години пък Иван от страх напуснал квартала. „Вече една година живея в Пловдив, Стара Загора, местя се непрестанно, защото скоро са питали за мен. Казали са, че ще ми отрежат главата и ще я закарат на майка ми на табла”, каза той.

* Името е променено по желание на свидетеля.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share