Жертвите на фараонката Ружа Ингатова – с паник атаки, депресии

Фалирал бизнес, ипотекирани домове, големи заеми, депресии и паник атаки са сред последствията за жертвите на криптокралицата Ружа Игнатова. Нейната финансова пирамида „OneCoin“ бе рабита от разследващи в началото на годината.

Българката успя да омае доста бизнесмени и си спечели 4 млрд. евро, но от март миналата година, схемата, организирана от нея, стана обект на сериозни разследвания в няколко страни, припомня „168 часа“. Въпреки че от 2016 г. ФБР търси обвинената в една от най-крупните световни измами с криптовалути, от нея все още няма и следа. Ясно е, че броят на ужилените от Игнатова е голям.

Според документи, с които службите разполагат, най-големите суми са идвали от Китай, Южна Корея, Хонконг и Германия. Жертвите й са общо от още 171 страни. Сред тях е и англичанката Джен Макадам на 49 години. Тя научава за „OneCoin“ от приятел. Гледала клип в интернет, на който специалисти разказват, че това е криптовалутата на бъдещето, много по-добра от BitCoin и решава да инвестира.

„Научих за OnеCoin февруари 2016 г. – разказва Макадам – Беше ми любопитно и в крайна сметка реших да инвестирам. Дадох 10 хиляди евро, без да подозирам, че това е една огромна лъжа и много хора са измамени. Мислех, че всичко е наред и легално. Така изглеждаше. Споделих дори на мои приятели, които също проявиха интерес. Решиха също да инвестират. Не бяхме никак малко хора“.

Така Джейн и нейните близки наливат в престъпната схема общо 250 хиляди евро. „Можем да кажем, че тези пари са загубени“, обяснява жертвата, която е сред 70-те хиляди ужилени от Ружа Игнатова само във Великобритания. От тази страна криптокралицата е спечелила 122 млн. евро.

По думите на Джен сред инвестиралите в OnеCoin имало хора, които са дали всичките си спестявания, които са събирали години наред с идеята да спечелят от валутата на българката.

Вследствие на това те останали без пари и се наложило да ипотекират домовете си. Други пък теглили заеми, които и до момента връщат.

Сред жертвите на Игнатова имало и хора с бизнес, който фалирал, след като направили инвестицията. Всичко това се отразило на здравето им. Немалко от жертвите изпаднали в депресия и започнали да получават паник атаки, които лекували при психолози. Оплаквания пред разследващи не са направили всички жертви.

Джен Макадам не е от тях и споделя открито за измамата. По думите й след като разказала подробности за схемата, започнала да получава смъртни заплахи в интернет.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share