Жестока санкция за дрифтаджия, той осъди МВР заради „услуга“

Жестока санкция за дрифтаджия, той осъди МВР заради „услуга“

Глоба в размер на 3000 лева и отнемане на книжката за една година, получи шофьор след гонка на Асеновградско. Мъжът обаче осъди МВР, тъй като санкцията му се оказала незаконосъобразна.

На шосето, срещу бензиностанцията на изхода на Пловдив, две БМВ-та били спрели в средата на пътя. Никой водач не можел да мине покрай тях. Със свистене на гуми, двете коли започнали да се „дърпат”. На фина дори единият водач дрифтирал. „Пируетите” не останали незабелязани от екип на полицията. Униформените повикали подкрепление и само за минути на Асеновградско шосе пристигнал екип на Спецполицията.

Дрифтиращия водач бил санкциониран с акт, а след месец било изготвено и наказателното постановление. В него била описана „солената” глоба и останалите административни санкции.

Наказанието си, гонкаджията отнесъл до Районен съд. В молбата си за отмяна на санкцията, той описал, че актът и наказателното постановление са незаконни, незаконосъобразни и недоказуеми.

По време на заседание в съда, били привлечени свидетелите от Специализираните сили, които са били повикани за съпорт. Униформените заявили, че не са ставали свидетели на гонка, тъй като вече била преустановена.

За липса на гонка са твърденията и на спътникът на виновния водач. Пред съда той заявил, че не се е стигнало до състезание, заради появата на полицията.

Магистратите обаче констатираха сериозни фактически грешки. По време на съставяне на акта, униформеният направил „услуга“ на обвиняемия, като е объркал датата. Вместо 23 е в вписал дата 30 на изготвяне на глобата.

В крайна сметка според съда, това прави наказанието незаконно. Освен, че гонкаджията се отърва от глобата и отнемането на книжката му, същият осъди МВР за 1000 лева разходи за адвокат.