Жестоки мерки за сигурност на съвещанието, Гешев посреща лично всички

Жестоки мерки за сигурност на съвещанието, Гешев посреща лично всички

Протестиращи, организирани от „Демократична България“, се събраха пред резиденция „Бояна“, където ще се състои съвещание на прокурори и следователи от цялата страна. На събитието са поканени президентът, премиерът, депутати и др. Темата на разговорите касае независимостта на системата и идва на фона на обсъжданията за нова Конституция.

Има засилено полицейско присъствие в района и демонтрантите не са допуснати до самата сграда. Те обаче искат да раздадат флайери с надпис „Оставка Гешев“ на всеки пристигащ на събитието. Развяват се български знамена и знамето на Европейския съюз.

Имаше размяна на реплики между Иво Мирчев от „Да, България“ и служителите на реда, на чието облекло пишеше „Антиконфликт“. Протестът минава обаче без напрежение.

По едно време на служителите на МВР им беше наредено да застанат така, че присъстващите протестиращи и журналисти да не пречат на свободното преминаване на автомобили. Напревен е плътен полицейски кордон.

Рано тази сутрин пък демонтрация имаше пред сградата на Областната управа. Причината е недоволство с изказванията на областния управител Илиян Тодоров по повод напрежението на бул. „Ситняково“, при който жена с деца в колата имаше спречкване с протестиращи.

Недоволните граждани поднесоха цветя на Илиян Тодоров и поискаха среща с него. Преди дни той направи остра критика към блокадите: „Изроди, взимайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата магистрала! Това, което се случи на кръстовището на Ситняково е брутален тероризъм, простотия и поругаване на всичко свято“.

Бившите му съпартийци от АТАКА побързаха да се разграничат, а самият Тодоров поясни, че написаното от него в социалната мрежа било в лично качество и се е изказал не като политик, а като баща.

При изключително засилени мерки за сигурност ще се проведе Национално съвещание на Прокуратурата на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз“.

Три КПП-тата са изградени заради събитието. На съвещанието не се допускат хора без акредитация или служебна карта. За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

Иван Гешев посреща лично всички свои колеги и гости.