Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС

Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС

Убийството на Милена Динова влиза в Върховен касационен съд, пише TrafficNews. Соченият за убиец на Милена – годеникът й Илиян Рангелов все още няма окончателна присъда. Три години казусът се върти на различни инстанции и претърпя пълен обрат.

Апелативен съд – Пловдив още през ноември потвърди решението на Окръжния и килърът ще лежи 15 години зад решетките. Решението на втора инстанция идва само няколко седмици след заседание, в което защитата на Рангелов е пледирала за невинност. Медията ни научи още, че адвокат Марияна Тодорова е поискала в съдебно заседание казусът да бъде върнат на първа инстанция, на фаза разпоредително заседание.

Като причина защитата е посочила, че са допуснати съществени процесуални нарушения. На 28 ноември 2019 година Тодорова не е успяла да се яви в залата, а Окръжен съд не е отложил делото, а е даден ход.Още на разпоредителното заседание на първа инстанция на Рангелов е бил назначен резервен защитник и това е причината процесът да продължи. Според адвокат Тодорова, правата й на защита са били нарушени. Освен това за пореден път е било вметнато, че Рангелов е бил положен на терор от разследващите, бил е неадекватен при разпитите и със сила са изтръгнати самопризнанията му.

Апелативен съд обаче не е уважил щенията на Рангелов и адвоката му за нов процес и е потвърдил присъдата.

Магистратите са разглеждали нашироко твърденията на защитата на Илиян Рангелов, че самопризнанията му са взети под натиск. Той бил ги направил преди момент, в който твърди, че бил бит. Полицайка, която му диктувала текст, оформен като обясненията му, пък не го била малтретирала, а само го убеждавала, че ако признае за убийството, „в съда ще вземе 6-7 години“. Отхвърлено е и твърдението, че е бил неадекватен, тъй като медици му дали „Диазепам“ за успокоително и затова направил самопризнания.

Наказанието на сочения за убиец на Милена вече е отнесено до ВКС. И Рангелов и близките на Динова за подали жалби до висшата инстанция.

В молбата си адвокат Марияна Тодорова отново е посочила, че има процесуални нарушения още на първата фаза в процеса. Тя е посочила още, че иска делото за трети път да стартира отначало.

От своя страна пък семейство Диневи са депозирали жалба, в която са направили искане за по-тежка присъда. Фамилията смятат, че налице е умишлено убийство по особено жесток начин, а не както е приел Окръжен съд, че се касае за по-лека квалификация, а именно предумишлено убийство.

Все още процесът срещу Илиян Рангелов не е насрочен за разглеждане пред ВКС. Медията ни научи, че материалите по делото са постъпили преди дни.

Предстои да разберем какво ще реши последната инстанция. Ще бъде ли уневинен Рангелов или ще получи по-тежко наказание? Съдбата му е в ръцете на ВКС.