Животът на измамницата Ружа Игнатова ще бъде описан в сериал

Животът на основателката на компанията OneCoin Ружа Игнатова ще бъде описан в телевизионна драматична поредица. Сериалът ще се основава на излъчените по Би Би Си подкаст предавания, в които екипът се опита да проследи пътят на българката и парите, които тя загигна чрез фирмата си, представяйки я за инвестиционна корпорация в областта на търговията в криптовалута, но която се оказа финансова пирамида.

Правата за сериала са на New Regency Television International. Предложение за сериал към авторите на подкаста в Би Би Си е имало и от 20th Century TV Century TV.

Криптокралицата, както всички започнаха да наричат Игнатова, след като измамата излезе наяве, избяга през 2017 г. и продължава да се уктрива. Тя основата компанията си през 2014 г. Пуска на пазара криптовалута с името OneCoin като алтернатива на биткойн и се рекламира активно като предприемач, който гарантира на инвеститоритр големи печалби. За няколко години инвеститори от 175 държави изсипаха около 5 милиарда долара в компанията на българката. Според запознати Игнатова завъртяла схемата с двама други измамници – Kpиcтиaн Гoбeл и Ceбacтиaн Гpийнyyд.

По твърденията на Игнатова компанията не продава валута, а образователни пакети. В тях са включени жетони (tokens), чрез които може да се „копаят“ уанкойни. Стойностите им варират през годините, като в началото са от 130 до 27,500 евро, но по-нататък се появяват и по-скъпи пакети. Привличането на нови членове носи бонуси за тези нагоре по веригата. Документи, показани от Би Би Си, показват, че през първите шест месеца на 2016 г. британците са харчили почти 30 милиона евро за OneCoin. Не такъв е случаят обаче навсякъде. Данните показват, че огромната част от членовете на OneCoin са влезли с малки суми – 88% от постъпленията са от най-евтините образователни пакети на цени от 110 до 1100 евро. за 2016 г. ОnеСоіn Ltd. e гeнepиpaлa $3,353 милиapдa пpиxoди и „пeчaлбa“ oт $2,232 милиapдa.

Между 2009 и 2011 г. Игнатова e била управител на „Си Ес Ай Еф файненшъл сървисиз“, собственост на инвестиционния фонд CSIF. През 2012 г.тя и баща й Пламен са замесени в скандал около германското металургично предприятие Gusswerk Waltenhofen в Бавария. Пламен Игнатов, който е бивш изпълнителен директор на завода, е проверяван заради фалита на компанията и заради съмнения в източване на средства. През декември 2014 г. Игнатова е обявена за „Бизнесдама на годината“ – конкурс, организиран от Евгени Минчев в хотел „Шератон“. Започва да изкупува серия от луксозни имоти в центъра на София. Сред тях са ресторант „Крим“ на ул. „Славянска“, сграда на площад „Славейков“, къщата на Димитър Моллов пред Народното събрание и др. Покрай OneCoin Игнатова се афишира като завършила доктурантура в Оксфорд. Създава и фирми в България, свързани с OneCoin .

Схемата излиза наяве през 2017. През октомври същата година Игнатова се качва на полет на Ryanair от София, до Атина и оттогава е в неизвестност. Офисите на българските фирми, свързани с нея са претърсени през януари 2018 г. Малко по-късно и американските власти издават заповед за ареста й и стартира съдебна процедура срещу нея, тъй като сред измамените има и американци. Като част от това дело в Лос Анджелис на 6 март американските власти задържат брата на Игнатова Константин Игнатов, който управлява OneCoin, след нейтото изчезване.

Игнатов стана защитен свидетел и обяви, че не е знаел за измамите на сестра си.

В хода на американското дело стана ясно, че синът на президента Джордж Буш – старши – Нийл Буш, е взел $300 000 от BG кралицата на криптовалутата. Американското обвинение и арестите от САЩ са най-силният удар по структурата не само заради мощта на американските власти, а и заради разкритите детайли. Игнатова все още се укрива. Появиха се спекулации, че тя може и да се е подложила на пластична операция.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share