Журналист с шокиращи данни за кървавия бизнес на българи, наемани от Ндрангета

Едва 1 263 от всички над 13 500 страници от доклада за най-мащабното разследване срещу мафията в Италия от началото на века са публично известни. В четвъртък стана ясно, че в списъка с над 300 арестувани, е и българка – Живка Димитрова.

Опитният разследващ журналист от „Кориера дела Сера” Карло Макри каза пред bTV, че най-големите мафиотски италиански групи имат влияние в голяма част от Европа чрез масонските ложи.

„Имат връзки с масонството – шотландското, английското… Един от ключовите мафиоти в „Ндрангета” Луиджи Манкузо е връзката им с един от неофициалните клонове на масонството. Той е седял на една маса с „важните” – и на политическо, и на масонско ниво”, разказва Макри. Клонът на мафиотите Луиджи Манкузо и Никола Бонавота е тясно свързан и с един от бившите дупетати от партията на Силвио Берлускони – Джанкарло Пители, който също е сред арестуваните в четвъртък при мащабната операция на италианските анти-мафия служби РОС – „Възраждане”.

Пители е член на една от международните масонски ложи – „Гранде Ориенте”. Тя действа в Италия, но има свои клонове по целия свят, включително и България. У нас нейните членове са в масонската група „Великата ложа на старите свободни и приети зидари”. Сред арестуваните от властите в Италия са и други от най-влиятелните политици и успешни бизнесмени на Апенините – почти целият политически елит на Калабрия и дори началникът на регионалния отдел на полицията.

Според разследващите, мафията е имала свои хора в 11 от 20-е италиански области. Една от най-големите медии в Италия – „Соле Вентикуатро Оре” – пише за арестуваните в Италия, съседните Швейцария и Германия, но обръща и специално внимание на далечна България. За Живка Димитрова е ясно, че е била сред близките партньори на един от лидерите на „Ндрангета” Никола Бонавота.

„Знам, че Бонавота e много важен клон на мафията, започнал от Сан Грегорио ди Бона, който е участвал в спор за власт с фамилия Манкузо. Трудно ми е обаче да кажа каква е била връзката между тази жена и Бонавота, защото все още разглеждаме италианските участници в схемата.”, каза за журналистът Карло Макри.

Връзката със страната ни обаче е дългогодишна, защото мафиотите от областта Вибо Валенсия, където е и местността Сант Онофрио, често наемат убийци от България и Румъния, разказва още за схемата дългогодишният журналист Макри – „При арест обаче наетите убийци често започват да сътрудничат и с полицията”.

Свързаната с мафията българка Живка Димитрова пък е собственик на заведение именно във важната за престъпниците местност Сант Онофрио – там на улица „25-и април” 18 е регистрирано кафе „Сублиме”. И въпреки че вече беше разпитана от италианските власти, баща ѝ отрича Димитрова да е свързана с „Ндрангета”.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share