Задържаните полицейски шефове искали да гепят печалба от тотото на жена

Задържаните полицейски шефове искали да гепят печалба от тотото на жена

Опит за присвояване на печалба от тотото на обрана възрастна жена е причината, поради която вчера бяха задържани заместник-шефът на 3-то Районно управление и началникът на група към СДВР, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сигналът за престъплението бил подаден януари месец тази година. Възрастната жена установила, че е спечелила сумата от 12 хиляди лева от спортния тотализатор и отишла до тото пункта, за да вземе печалбата. От там ѝ обяснили, че тя не може да ѝ бъде дадена наведнъж, тъй като надхвърля 10 хил. лв., а ще трябва да ѝ бъде изплащана в срок от 45 дни по банкова сметка. Жената решила, че ще отложи създаването на такава и се качила на трамвай, където откраднали чантата ѝ, поясни Милева. В нея имало малка сума пари, печелившият фиш и лични документи. Тя подала жалба в Трето районно управление за откраднатата ѝ вещ.

Подадената жалба за кражбата била докладвана лично на заместник-началника на трето РПУ, който нарушавайки служните си задължения, я изпратил на свой колега – началник сектор в СДВР. Преписката по кражбата не била изпратена по законовия ред и не е била изведена деловодно, като не е изпратен в деловодството и вторият екземпляр от изходящото писмо, поясни Милева.

Подозрително също било, че в Спортния тотализатор постъпило писмо от началника на група в СДВР, с което писмо било отправено запитване кое е печелившото лице и каква е печалбата. В писмото изрично било указано цялата кореспонденция да се води с него и то на ръка. По време на разследването било установено че началникът на група в СДВР и заместник-шефът на 3 РУ са в близки отношения. Задържаният началник на районното управление си е позволявал също да дава разпореждания на свои служители, които да подписват съставени от него документи във връзка с преписката. Участвал е в измамата схема, въпреки че е назначен от едва месец и половина на тази длъжност, поясни Стефан Банков от „Вътрешна сигурност“.

Дамата с оглед да запази парите, които е спечелила отишла в Българския спортен тотализатор и е заявила, че фишът, който е проверила няколко дни по-рано й е бил отнет, което го има и по преписката. Дори това обаче не е спряло заместник-началника на трето РПУ да депозира намерения фиш в тотализатора от свое име, стана ясно по време на брифинга.

От свидетелските показания и от записите от камерите категорично било установено, че заместник-началникът на трето РПУ депозирал печеливш фиш от спортния тотализатор, и собствената си банкова сметка с цел да получи печалбата от 12 000 лв.

От Софийската районна прокуратура (СРП) заявиха, че са извършени претърсвания и иззмевания на двамата служители, от които са намерени вещи документи, въпросната преписка и телефон. След събраните доказателства делото е докладвано в СРП, прокурорът се зпаознал с него и е настоял да се повдгине обвинение на двамата висши полицейски служители. Двамата са задържани до 72 часа и в събота ще бъде разгледано искането за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Жената била в тежко финансово състояние, грижела се е и за малко дете, допълни Милева.