Задържаните полицейски шефове искали да гепят печалба от тотото на жена

Опит за присвояване на печалба от тотото на обрана възрастна жена е причината, поради която вчера бяха задържани заместник-шефът на 3-то Районно управление и началникът на група към СДВР, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сигналът за престъплението бил подаден януари месец тази година. Възрастната жена установила, че е спечелила сумата от 12 хиляди лева от спортния тотализатор и отишла до тото пункта, за да вземе печалбата. От там ѝ обяснили, че тя не може да ѝ бъде дадена наведнъж, тъй като надхвърля 10 хил. лв., а ще трябва да ѝ бъде изплащана в срок от 45 дни по банкова сметка. Жената решила, че ще отложи създаването на такава и се качила на трамвай, където откраднали чантата ѝ, поясни Милева. В нея имало малка сума пари, печелившият фиш и лични документи. Тя подала жалба в Трето районно управление за откраднатата ѝ вещ.

Подадената жалба за кражбата била докладвана лично на заместник-началника на трето РПУ, който нарушавайки служните си задължения, я изпратил на свой колега – началник сектор в СДВР. Преписката по кражбата не била изпратена по законовия ред и не е била изведена деловодно, като не е изпратен в деловодството и вторият екземпляр от изходящото писмо, поясни Милева.

Подозрително също било, че в Спортния тотализатор постъпило писмо от началника на група в СДВР, с което писмо било отправено запитване кое е печелившото лице и каква е печалбата. В писмото изрично било указано цялата кореспонденция да се води с него и то на ръка. По време на разследването било установено че началникът на група в СДВР и заместник-шефът на 3 РУ са в близки отношения. Задържаният началник на районното управление си е позволявал също да дава разпореждания на свои служители, които да подписват съставени от него документи във връзка с преписката. Участвал е в измамата схема, въпреки че е назначен от едва месец и половина на тази длъжност, поясни Стефан Банков от „Вътрешна сигурност“.

Дамата с оглед да запази парите, които е спечелила отишла в Българския спортен тотализатор и е заявила, че фишът, който е проверила няколко дни по-рано й е бил отнет, което го има и по преписката. Дори това обаче не е спряло заместник-началника на трето РПУ да депозира намерения фиш в тотализатора от свое име, стана ясно по време на брифинга.

От свидетелските показания и от записите от камерите категорично било установено, че заместник-началникът на трето РПУ депозирал печеливш фиш от спортния тотализатор, и собствената си банкова сметка с цел да получи печалбата от 12 000 лв.

От Софийската районна прокуратура (СРП) заявиха, че са извършени претърсвания и иззмевания на двамата служители, от които са намерени вещи документи, въпросната преписка и телефон. След събраните доказателства делото е докладвано в СРП, прокурорът се зпаознал с него и е настоял да се повдгине обвинение на двамата висши полицейски служители. Двамата са задържани до 72 часа и в събота ще бъде разгледано искането за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Жената била в тежко финансово състояние, грижела се е и за малко дете, допълни Милева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share