Задържани са близо 200 кримки за разпространение на дрога в Пловдивско

Задържани са близо 200 кримки за разпространение на дрога в Пловдивско

171 са задържаните за производство и разпространение на наркотици за първите три месеца на тази година. От тях 9 са жени. Това сочи справката на пловдивската полиция.

Четирима от извършителите са непълнолетни. По тази причина директорът на ОД на МВР ст. комисар Йордан Рогачев предприема поредната нетрадиционна кампания, насочена към ученици и тейнейджъри.

С позитивното послание „Избери живота!“, изписано върху фотография на велосипед, оставен на ръба на планински зъбер, той призовава младите заедно да обявят война на наркотиците.

Снимка с надпис „Не убива последната доза. Убива ПЪРВАТА“, намира място на билбордове и LED екрани на възлови кръстовища и пътни артерии в Пловдив. Кампанията цели да накара младите хора да се замислят за последствията и навреме да направят своя категоричен избор – живот без дрога, за да не паднат в пропастта на зависимостите. Въпреки, че пандемията и дистанционното обучение оставиха учениците през по-голяма част от времето у дома, употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми сред тийнейджърите, посочва Рогачев.

Видео презентации в часовете на класа, беседа с инспектори детска педагогическа стая и личен разговор с разследващи, които могат да отговорят и на най-смелите въпроси по темата, са само част от стъпките, с които полицията в областния град ще се опита да достигне до подрастващите, за да са наясно с фаталните последствия от подобен избор. От полицията призовават и родителите към по- активна социална ангажираност, както и със запълването на свободното време на децата с различни извънкласни активности.