Задържаха бандита Шахтата за кражби в Самоков

Полицейски служители от Районно управление – Самоков разкриха извършители на две кражби през изминалите дни, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – София.

Сигналът за първото престъпление е постъпил в полицията на 29 март. Жена от Самоков е съобщила, че около 10:30 часа непознат мъж е издърпал от ръката ѝ мобилно устройство. След издирвателни действия от страна на полицейските служители е установено, че грабежът е извършен от 17-годишен младеж, който има криминална регистрация. На адреса му е бил открит и мобилният телефон. Момчето се е укривало от органите на реда и е било обявено за общодържавно издирване. Впоследствие е задържано за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство по член 198, ал.1 от Наказателния кодекс (НК). Според този текст за отнемане на чужда движима вещ със сила или заплашване и с намерение противозаконно присвояване наказанието е „лишаване от свобода“ от три до десет години.

При друг случай на 31 март жена от Самоков е сигнализирала в районното управление на полицията, че около 21:00 часа предната вечер мъж е ударил няколко пъти малолетния ѝ племенник, след което е отнел наличните му пари. Момчето било прегледано от екип на Спешна помощ и освободено за домашно лечение с охлузни рани.

Образувано е досъдебно производство. След оперативно-издирвателни действия служителите на реда са установили, че мъжът е на 29 години, криминално проявен, от същия град, известен с прякора „Шахтата“. Той е задържан в полицейския арест. Днес му е повдигнато обвинение за извършения грабеж и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа, допълниха от полицията.

Случай на кражба в планинския град имаше и през февруари, когато мъж открадна от хипермаркет артикули на стойност около 1000 лева.