Задържаха молдовец, пробвал да прекара иракчани през границата

Задържаха молдовец, пробвал да прекара иракчани през границата

32-годишен молдовски гражданин е задържан с постоянна мярка от съда в Елхово по искани на прокуратурата, след като е бил спипан при опит да преведе емигранти с бус през ГКПП Лесово.

Микробусът „Мерцедес“, каран от Константин Топал е бил засечен на ГКП Лесово на 3 ноември, при щателната митническа проверка и прегледа на охранителните камери станало ясно, че с него пътуват петима иракчани : две непълнолетни момчета и трима мъже. Молдовецът е минавал многократно през България, показали справките, но до сега не е бил хващан с незаконен товар. Преди да бъдат задържани иракчаните успели да изхвърлят личните си документи,според запознати имало още един автомобил , който обаче е бил празен.Първоначално Топал е бил задържан за 72 часа, разследващите са очаквали опитът за незаконен превоз на емигранти по този канал да бъде повторен.

Според наблюдаващия прокурор, налице е обосновано предположение за това, че Константин Топал е извършил престъплението, в което е обвинен, както и че има вероятност той да се укрие, тъй като няма постоянен адрес в България.

Определението на Районен съд – Елхово може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Ямбол. Местни жители коментират, че през последните седмици има активизиране на опитите за нелегално влизане на бежанци през границата с Република Турция.