Заковават престъпници с малък кичур коса

Благодарение на нов метод, криминалистите вече ще могат да идентифицират престъпници с помощта на 1-сантиметров кичур от косата им, пише „Дейли мейл“.

Изданието цитира разработката на учени от американския Национален институт за стандарти и технологии. Анализът на косата по новия метод е 8 пъти по-точен от останалите протеинови тестове.

Протеините са изградени от аминокиселини, които са свързани в определена последователност като мъниста в огърлица. В косата тези последователности варират според различните индивиди и тъй като са кодирани в нашите гени, те постоянно издават нашата идентичност.

Следователно малък кичур коса може да спомогне за разкриването на най-заплетените криминални случаи. С нагряване на космен фоликул в специален разтвор, изследователите са способни да извлекат протеина, който е уникален за всеки индивид. По този начин лесно могат да бъдат разпознати нарушителите на закона. С новия метод освен това може да се открият генетично променливи пептиди, които също са неповторими за всеки индивид. Тези пептиди се характеризират с това, че съдържат аминокиселини с полиморфизми.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share