Закопчаха хакер, изнудвал фирми за криптовалута

Закопчаха хакер, изнудвал фирми за криптовалута

След няколкомесечно разследване, отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП МВР, под надзора на Софийска районна прокуратура, проведе операция по пресичане на нерегламентиран достъп до множество компютърно информационни данни. Действията са извършени в рамките на образувано досъдебно производство. Това съобщиха днес от пресцентъра на ГДБОП.

В рамките на разследването е установено лице, осъществило нерегламентиран достъп до бази данни на финансови институции и различни юридически лица. Документирано е, че след придобиването на данните, мъжът – с предишни криминални прояви, се е свързвал с представители на фирмите, с искане за откуп в крипто-валута.

На 05.08.2020 г. са извършени процесуално-следствени действия на два адреса в Пловдив, иззети са: компютърна конфигурация; мобилни телефони; преносими флаш памети; крипто-валута – относими към предмета на разследване.

Към момента, с постановление на наблюдаващия прокурор, мъжът, съпричастен към престъпната дейност, е задържан за срок до 72 часа Действията по разследването продължават в рамките на досъдебното производство и под прякото ръководство на прокуратурата.