Заловиха известен бизнесмен в Малта за убийството на журналистката Дафне

Малтийската полиция е задържала днес един от най-известните бизнесмени в страната във връзка с разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде „Ройтерс“. Йорген Фенек е задържан на яхтата си в край Малта, съобщиха два източника, близки до разследването.

Арестът идва, след като вчера правителството обяви, че ще предложи помилване на предполагаемия посредник в убийството на Галиция, ако той посочи поръчителя на убийството. 53-годишната Галиция бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила ѝ. Фенек бе задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплава рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 км от столицата Валета.

Полицията бързо се качила на борда и върнала плавателния съд обратно. Фенек е директор и съсобственик на бизнес група, която през 2013 г. спечели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на газостанция на средиземноморския остров. През февруари 2017 г., 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция пише в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена „17 черно“, като посочва, че тя е свързана с политици в Малта. Тя не успява да открие кой е собственик на компанията.

По-късно разследване на Ройтерс идентифицира Фенек като собственик. Според имейл от декември 2015 г., открит от малтийските финансови регулатори, потайни компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Шембри, шеф на кабинета на правителството, трябвало да получат преводи от „17 черно“ за услуги, които не се посочват. В имейла се посочва, че панамските компании очаквали плащане до $2 млн. в рамките на година от „17 черно“.

В текстa не се споменава газостанция и няма доказателства за направени плащания. Шембри и Мици заявили пред Ройтерс през октомври миналата година, че не знаят да има връзка между „17 черно“ и Фенек, както и за план за получаване на плащания, свързан с Фенек или енергийния проект. Фенек също отрече да е имал планове да плаща на политици, лица или организации, свързани с тях.