Зам.-министър Живков е помагал на братя Бобокови в далаверата с боклука

Списък за милиони показа днес прокуратурата, докато се опитваше да обясни схемите от аферата с боклуци, заради която бяха задържани 10 души начело с братята Атанас и Пламен Бобокови и зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков.

При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си.

Записани са над 40 имена, а срещу тях суми – между 20 и 650 милиона.

„От жилището на А.Б. беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв.“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от хората вече не са между живите. Списъкът е намерен в дома на А.Б, като зад инициалите вероятно стои бизнесменът Атанас Бобоков.

Така и не стана ясно какво общо имат имената на гърба на снимката с разследването за аферата с боклуците. Най-вероятната версия за изредените бизнесмени с цифри срещу тях дойде от бивши репортери от бизнес издание. Според тях през далечната 2004 година те са помолили Атанас Бобоков да даде примерни данни за състоянието на най-богатите българи в момента.

Затова и в шумно огласените имена от прокуратурата липсват настоящи топ богаташи на България. Такова беше предположението и на оръжейния търговец Петър Манджуков, който е сред изредените имена на гърба на снимката, стана ясно от коментара му пред Би Ти Ви.

Другият списък, на който прокуратурата попаднала, докато претърсвала имотите на Бобокови, е с имена на служители в две министерства – правосъдното и регионалното, с имена, снимки и автобиографии. Намерена и е автобиографията на един от прокурорите, който работи по делото срещу бизнесмена Васил Божков, който избяга в Дубай.

„Категорично за колегата от СПП може да се каже, че не познава обвиняемите в това ОПГ и той самия изобщо не е наясно защо се събират данни за него“, каза Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

Прокуратурата тепърва ще проверява информацията в неочаквано откритите списъци и ако се наложи, ще разпита някои от хората.

Разследването е за организирана престъпна група, но засега – само с участници и без лидер.

„Групата е извършвала престъпления против околната среда, документни престъпления, данъчни престъпления с участието на лица от МОСВ“, обясни Ангел Илиев, временен шеф на специализираната прокуратура.

„Зам.-министър Живков е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно. Но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконна дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях“, заяви Генка Брезашка, прокурор по делото.

„Събраните по делото доказателства сочат, че част от контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите бизнесмени Бобокови никога не са имали такъв капацитет да осъществят необходимите по закон действия, за които са имали необходимите нотификации и разрешения от МОСВ и от съответните РИОСВ“, поясни Кънев.

По аферата с боклука прокуратурата работи с италианските служби „Антимафия“, а от експертизите по случая ще стане ясно дали у нас са влезли опасни отпадъци от там, подчертаха от държавното обвинение.

След избухването на скандалите с вноса на боклук от началото на годината – само на 3 места може да се изгарят отпадъци, поне според правилата. Това пък стана ясно по-рано от изявление на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро, който отхвърли версията на прокуратурата, че неговият заместник Живков е натискал и дори уволнявал служители на МОСВ.

„Разпоредена е проверка на ТЕЦ-овете. Имаме едно писмо от прокуратурата – както се казва, моля да проверите всички ТЕЦ-ове. Ама това са 30 души, които 2 месеца ще трябва да обикалят. Ще го изпълним и това указание. Ще се съобразим и с тези срокове“, каза екоминистърът Емил Димитров.