Зам.-шефът на „Пирогов“: Десети ден нямаме пациенти с коронавирус

Без притеснение хората могат да се обръщат към джипитата и да влизат в болница. Болниците се връщат към нормален ритъм на работа. Tова коментира пред БНТ заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Въпреки увеличения брой на заразените, тъй като те остават на клъстъри, няма опасност от рязко дифузно заразяване с COVID-19. Пациентите с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение, ще бъдат приемани в инфекциозни болници, увери лекарят.

Що се отнася до „Пирогов“, в здравното заведение вече 10-и ден няма пациенти с коронавирус. Това дава възможност медицинският персонал там да възстанови нормалната си дейност.

„Като цяло тенденцията е благоприятна и тя е отчетлива… Имаме основание да бъдем спокойни“, потвърди проф. Габровски.

Професорът обясни, че нарасналият брой заразени в последните дни се дължи на значително по-големия брой направени тестове. От друга страна носителите на вируса са в относително затворени общности, което не предполага дифузно разпространение на заразата. Инфекцията остава локализирана. Няма опасност от втора вълна, на разбира се, при спазване на дистанция и хигиенните мерки. Натрупаният опит в борбата с коронавируса вече дава възможност навреме да се забележи евентуална опасност, категоричен беше лекарят.