Запорираха яхтата на българин в Сардиния, спестил 35 000 евро ДДС

Баровска яхта на стойност 160 000 евро, собственост на български богаташ е запорирана от Митническата агенция от град Каляри, остров Сардиния. Причината е неплатен ДДС за 35 000 евро. В свое съобщение до медиите италианската митническа агенция съобщи, че яхтата, закотвена в пристанището на Теулада, формално се водела на американска компания, но се ползвала от нейния мениджър, който бил постоянен жител в България.

С тази врътка, баровецът опитал да измами италианските власти, нарушавайки италианските и европейските норми в сферата на митата за плавателни съдове, плаващи под флага на страна, нечленуваща в ЕС.

Не се уточнява нито името на мениджъра, нито факта дали той е български гражданин, или чужд гражданин, живеещ постоянно в България.

Според агенцията става въпрос за яхта, дълга 16 м., модел SY/Jeanneau 53, която била закотвена в туристическото пристанище на Теулада. Това е градче с 4000 жители в южната част на остров Сардиния. По документи яхтата се водела собственост на американска компания.

След свое разследване агенцията стигнала до извода, че тя нарушава условията, според които е възможно да се ползва правото за неплащане на мита за транспортни съдове, плаващи под флага на страна извън ЕС. По този начин компанията нарушавала европейските и италианските норми.

От разследването на агенцията се разбрало, че в действителност ефективният потребител, или човекът, който използвал яхтата, бил гражданин, постоянно живеещ в България. Той бил мениджър на американската фирма, собственик на яхтата, и тя била създадена с цел да използва подобно луксозно средство в европейски води, при режим за временно внасяне, и следователно, избягвайки предвиденото в тези случаи плащане на митнически такси.

Представители на митническата агенция, както на оперативния отряд на флота, специализирани в борбата срещу контрабандата на плавателни съдове и яхти, действат активно за контрола на плавателните съдове в последните години, се уточнява в съобщението.

Затова запорирането на яхти, които се стремят да заобиколят чрез измама европейските нормативи и да се възползват неправомерно от митнически облаги, предвидени в случаите на временно внасяне не е рядък случай. По тази причина и много от запорираните яхти в Сардиния се водят фиктивно на чужди фирми, зад които обаче стоят граждани на ЕС, които не плащат митнически такси.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share