Засечени са 500 водачи с над 1.2 промила алкохол, още толкова с наркотици

Засечени са 500 водачи с над 1.2 промила алкохол, още толкова с наркотици

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Той се организира за седма поредна година, обясни комисар Калоян Драганов, който е началник на „Пътната полиция“ към главна дирекция „Национална полиция“. „Европейската мрежа на службите на пътна полиция организира дни без загинали на пътя, които са от 16 – ти до 22 – ри септември. Кампанията е на територията на всички държави членки на ЕС“.

БНР подкрепя инициативата чрез информационна кампания, за да достигне призива „Остани жив, пази живота“ до максимално голям брой граждани.

МВР е активизирало своята дейност по отношение на контрола, напомни комисар Драганов. „Разширен е обхватът на службите, които го упражняват. Освен „Пътна полиция“ , служители от патрулно – постова дейност и териториално обслужване на населението също се включват. Те са преминали обучение за работа с технически средства и са оправомощени да осъществяват контрол на пътя“.

Установяват се повече нарушения, направени от водачите на пътя, защото има завишен контрол, отбеляза комисар Драганов пред медията.

Той съобщи, че резултатите, които са установили от 12 август до момента, са смущаващи. „ Над 600 са водачите, които управляват с алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2. С над 1.2 промила са 500 водачи. Над 130 са отказали проверка. Над 500 са тези, които са шофирали след употреба на наркотици. Има установени над 1000 неправоспособни или лишени от право да управляват водачи“.

Има обаче понижаване на ПТП – тата, също на загиналите и ранените, отбеляза той.

Тежките пътни инциденти са по автомагистралите и основните пътни артерии, напомни комисар Драганов. Той апелира към толерантност и повишено внимание на пътя.