Затвор за брат и сестра, пребили и обрали пенсионер до последната стотинка

Братът и сестрата, които пребиха и обраха възрастен мъж в село Охрид, област Монтана преди месец, са се признали за виновни и сключили споразумение с Окръжна прокуратура.

Припомняме, че вечерта на 12 февруари двамата решили да присвоят пенсията на техния съселянин и тръгнали към дома му. Момичето останало навън пред имота, за да наблюдава, а брат й сложил черна маска на лицето си и почукал на прозореца.

Още с отварянето на вратата, момчето започнало да нанася удари по тялото на пенсионера с виковете „Дай парите!“. Нападателят избутал пострадалия навътре в къщата, като междувременно успял да извади от джоба на ризата му пари. Това била цялата пенсия на възрастния мъж в размер на 270 лева. След това веднага тръгнал.

След като се върнали в дома си, братът и сестрата разделили откраднатата сума. Разказали за случилото се на майка си и й дали 50 лева.

Пострадалият пенсионер получил охлузни рани по ръцете, имал болки в ребрата, поради което бил приет в болница. От заключението на изготвената съдебно-медицинска експертиза е видно, че му била причинена средна телесна повреда – счупване на ребра с разместване на костни фрагменти и излив в дясна гръдна половина.

Съдът е одобрил споразумението, сключено между прокуратурата и защитата на подсъдимите. На момчето е наложено наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване. Сестра му е със същото наказание, изпълнението на което е отложено за срок от пет години.