Затвор за наркотрафикант, пренасял хероин за 90 500 лева на „Кулата“

Затвор за наркотрафикант, пренасял хероин за 90 500 лева на „Кулата“

4 години затвор при първоначален строг режим и глоба от 10 000 лева получи Б.Г. от петричкото село Тополница, съобщиха от прокуратурата. Престъпленията са свързани с разпространението на хероин през ГКПП „Кулата“.

Между 18 и 20 март 61-годишният Б.Г. направил опит да пренесе хероин дрога през границата с Гърция. Хероинът бил укрит във вътрешността на резервна гума, намираща се във фабрично изработено гнездо в багажния сектор на лекия му автомобил, марка „Фолксваген“. При преминаване на ГКПП „Кулата“ превозното средство било спряно за проверка и в нея били открити два пакета, облепени с тиксо. Съдържащото се в тях вещество реагирало положително на хероин.

Б.Г. е бил задържан и привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Благоевград.

В хода на разследването по делото е бил установен неговият подбудител и помагач – 51-годишният Д.А. от Петрич. Той умишлено склонил Б.Г. към престъпление, като му обещал заплащане и помощ. Именно той предал на съучастника си наркотичното вещество, което преди това незаконно придобил и държал с цел разпространение.

Стойността на предмета на престъплението е в големи размери – 90 500 лева, определена съгласно постановление на Министерски съвет за цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството. Общото количество на превозвания от Б.Г. хероин възлиза на 1810 грама.

Двамата подсъдими са се признали за виновни и са се споразумели с Окръжна прокуратура – Благоевград. За Д.А. делото е приключило с наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“, което той ще изтърпява при „общ“ режим. Съучастникът на Б.Д. е също с глоба в размер на 10 000 лева.

В полза на държавата са отнети лек автомобил, мобилни телефони, парична сума в размер на 5 400 евро, преса и електронни везни.