Защо съблякоха чисто гол журналист в полицията в Силистра?

Защо съблякоха чисто гол журналист в полицията в Силистра?

Активността и търсенето на истината от Димитър Пецов – как се харчат публичните средства, не остават „неоценени“ от управляващите и бързо му е спретнато ченгеджийско мероприятие – арест, подхвърляне на наркотици, събличане до чисто гол…“, пише luboslovie.bg.

Димитър Пецов е журналист от Силистра. Носител е на „Златен ключ“ в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по Закон за достъп до обществена информация“, информира сайтът.

„Той беше и един от последните гости на Милен Цветков в новото му предаването. Там разказа за смущаващи сделки на Община Силистра с кмет на ГЕРБ по време на извънредното положение, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки.

„За мене това е една долнопробна ченгеджийска постановка, която обслужва нечии интереси, и с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък.

Признавам, в последно време бях много активен. А за наркотиците искам да кажа, че аз през живота не само не съм опитвал, но и не съм виждал наркотици. Дори не пуша“, съобщава Пецов.

Ето какво още разкрива самият журналист на профила си във Фейсбук:

„СЪОБЩАВАМ ФАКТИТЕ

Вчера към 18.00 часа бях на път с колата си към „Меджиди табия“. Изведнъж на кръстовището на ул. „Петър Мутафчиев“ в Силистр, преди да завия към Новия стадион, чух полицейска сирена зад себе. Отбих близо до автоцентър Фаворит. Мислех, че съм нарушил правилата за движение. Дойде полицай и ми поиска документите за проверка, после ми поиска застрахователната полица на колата, после и талона за годишен технически преглед… Оказах се изряден документално. После идва още един полицай и се представя като инспектор от Криминална полиция. Почва нещо да ми светва в посока, че съм написал нещо, което е всяло паника и суматоха. Не съм изненадан от тези действия по принцип, защото съм ги предизвикал и с въпросите си, които скоро отправих със заявление по ЗДОИ към директора на ОД на МВР – за това кой е анонимния хранител на полицията при извънредното положение.

После те ми казват, че трябва да отида с тях в РПУ – Силистра и да ги следвам с колата. Един от полицаите, обаче, се качи в моята кола и седна до мене на предната седалка. Така изминахме двамата разстоянието по цялата ул. Македония до РПУ-Силистра, като през цялото време полицаят се опитваше да ми отвлича вниманието с въпроси дали съм притеснен и други подобни. Паркирахме пред РПУ и те ми казват, че трябва да направят претърсване на автомобила.

След малко почват да претърсват и на 30 секунда от претърсването намериха в задния джоб на шофьорската седалка нещо увито в черна кесия. И почват да ме питат без да са го отворили и видели самите те: “Какво е това, г-н Пецов?“, единият казва, “Г-н Пецов, Вие уж сте спортист, а с какви неща се занимавате?“, казва другия… и „Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?“ … „Те нещата са ясни…“ и т.н.

Те дори не са отворили да видят пакета какво има вътре и коментират, правят изводи. И аз не знам също какво има, но почва да ми се изяснява вече ситуацията. Отдалече се виждаха някакви листа, опаковани в найлонова прозрачна кесия и отгоре още една черна найлонова кесия. Взеха опакованото и го занесоха някъде горе в кабинетите, извикаха дознателка и поемни лица. Качихме се в един кабинет и почнаха да правят полеви тест и опис на нещата, които са опаковани в кесията. Като съдържание това беше: 11.7 гр. екстази, 7,2 гр. Хероин, 13 гр. Амфетамин и 7.2 гр. Канабис.

Докато описваха ме питаха какво е това, а аз им отговарях да не ме питат, а да си кара по сценария. После ми правиха личен обиск, събличах се чисто гол. И бях задържан за 24 часа, чл. 72 от ЗМВР във връзка с чл.354а ал3 от НК, а днес ме освободиха.

И за мене нещата са ясни. За мене това е една долнопробна ченгеджийска постановка, която обслужва нечии интереси, и с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък. Признавам, в последно време бях много активен. А за наркотиците искам да кажа, че аз през живота не само не съм опитвал, но и не съм не съм виждал наркотици. Дори не пуша. И като измислят такива постановки, поне да бъде нещо достоверно – аз имам много особености и недостатъци, но точно с наркотици никога не съм се занимавал. Да, чисто формално сложили сте ги там, после си ги намерихте и си разигравате полицейското театро. Не можете да хванете истинските бандити, тръгнахте да мачкате граждански активисти по един много елементарен начин. Искам да ви кажа, че аз не се пречупвам така лесно.“