За алчните лихвари: Клиенти работели в чужбина, за да плащат борчовете

Длъжници на задържаните в Кърджали за лихварска дейност е трябвало да работят зад граница, за да покриват борчовете си. Това информира 24rodopi от отлично осведомени източници. Някои от тях са вземали заеми пък именно, за да заминат в чужбина. Високите лихви обаче са ги превръщали в „роби“, а всичко изкарано е заминавало към България. Други гурбетчии пък са изплащали заемите на роднини.

Припомняме, че трима души бяха задържани за лихварство при мащабна операция на полицията в Кърджали. Групата действала брутално. Физическо насилие било прилагано спрямо длъжници, а сумите ставали двойни и петорни, ако не се върнат навреме, посочиха от прокуратурата и полицията.

Двама са с повдигнати обвинения от прокуратурата. Те са на 49 и 57 години. Двамата остават за 72 часа в ареста.

В една от къщите полицаите са открили 30 000 лева, злато, две фалшиви 100-доларови банкноти, газово оръжие, документи, удостоверяващи преводи от чужбина на различни суми, документи за прехвърляне на леки автомобили.

На другите два адреса също са открити различни суми пари.

Около 50 души от региона са били потърпевши от незаконната лихварска дейност. Групата предоставяла кредити със 100-процента лихва.

„Ако се давал заем от 3000 лева и той не бъде върнат в срок, сумата ставала 6000 лева. Ако новият срок не бъде спазен, дългът ставал 15-20 000 лева“, даде за пример шефът на ОД на МВР в Кърджали старши комисар Атанас Илков.

От прокуратурата и полицията апелираха потърпевши от дейността на тримата да не се страхуват да свидетелстват.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share