За водната криза: Прокуратурата дава на съд Нено Димов и кмет на Перник

За водната криза: Прокуратурата дава на съд Нено Димов и кмет на Перник

Специализираната прокуратура дава на съд бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева за водната криза в Перник, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост и разпиляване на вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“, което е довело до воден режим и санитарно-хигиенна опасност за населението.

Тогавашната временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода октомври-ноември 2019 г., след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела съответните действия – издаване на заповед, за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Досъдебното производство е образувано на 20 декември 2019 г. след сигнал на гражданин в прокуратурата, а не като следствие на контрола на институции.

Димов е обвинен по чл. 219, ал. 4 от НК за умишлена безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е имал задължения по управлението и стопансиването на водния ресурс в страната и да утвърждава ежемесечни режимни графици за водата за питейни и промишлени нужди. Разследването е установило, че в периода от април до ноември 2019 г. той е дал приоритет на ползване на вода за промишлени нужди от язовир „Студена“ за сметка на питейните. Това е довело до критични нива на водата в язовира, т.нар. мъртва точка и воден режим за 97 000 жители на община Перник, както и на завишен санитарен и хигиенен риск в условията на пандемия.

Над 2 месеца е продължил огледът на пресъхналия язовир от 12 технически лица – специалисти по геодезия, които са правили замервания. Разпитани са 156 свидетели, изготвена е 9-торна комплексна техническа експертиза от специалисти по хидротехническо строителство. Събрани са 4000 страници доказателства.

Тогавашния кмет на Перник отива на съд, че не е положил грижа за своевременно въвеждане на режим на водата, въпреки че в кметството е имало информация за намалени водоподаване за питейни нужди.

По делото има и материали за тогавашния шеф на ВиК – Перник, но те са отделени и изпратени на Окръжна прокуратура-Перник по компетентност, обясни Маджарова.

„Делото е изключително сложно за доказване. Това е първи случай след 1990 г. на изпращане на съд на действащ министър. Наблюдаващият прокурор ще поиска делото да бъде изнесено в съда в Перник – повеето от свидетелите са оттам, а и защото обществото трябва да знае“, коментира ръководителят на спецпрокуратурата.