За да изтегли кредит: Военен отмъкна личната карта на колега и го загази

За да изтегли кредит: Военен отмъкна личната карта на колега и го загази

Мъж от военно формирование в Пловдивско опита да изтегли кредит от 2 бона с личната карта на свой колега, предава „Марица“ от свои източници. В крайна сметка до превод не се стигнало тъй като планът не бил изпипан докрай. Вместо това, преди няколко дни военният бил изправен пред съда, който му отредил глоба в размер на 1000 лв.

Случката се разиграла през лятото на 2019-а. На 10 юни по обяд мъжът, облечен с военна униформа, посетил офис за бързи кредити. Имало само една служителка в офиса и той ѝ заявил, че иска да кандидатства за кредит. Момичето започнало да попълва заявката. Военният оставил лична карта, която обаче не била негова, а на колегата му, след което диктувал необходимите данни, а тя сверявала.

След това мъжът попълнил заявление-декларация с данните на своя авер по служба. Обяснил, че ще даде номера на свой приятел, тъй като неговият телефон бил изключен. Като лице за контакт пък посочил номера на своя подчинена. Служителката в офиса за бързи кредити му казала, че молбата е приета и че ще получи обаждане със становище – дали е одобрен или не за кредит.

Малко по-късно колегата на военния, чиято лична карта е използвана за кандидатстването, получил обаждане от непознат номер. Вдигнал, а женски глас любезно му съобщил, че е одобрен за кредит от 2 бона. Мъжът, който все още не подозирал за измамата и използването на данните му, обяснил, че въобще не е ходил до никакъв офис и не е искал никакви пари.

Тогава се сетил да си провери личните си документи, които държал в малък портфейл в джоба на камуфлажната си риза. Установил, че личната му карта липсва. Всичко останало си било там. Паникьосал се, звъннал на съпругата си, която си била вкъщи, за да провери дали не си е забравил личната карта. Тя преровила всичко и му казала, че не я намира никъде.

Започнал сам да „разследва“. В този ден на работа били само той и още двама души. Имали разрешение да работят по камуфлажни тениски, поради което „жертвата“ съблякъл камуфлажната си риза, в която се намирал портфейла, и я оставил на закачалка в класното помещение. Достъп до него имали само той и колегата му, който кандидатствал за кредит. Третият дежурен изпълнявал задълженията си на друго място.

Депозирал сигнал за изчезналата лична карта, която обявил за невалидна. А по пътя на логиката направил връзка между себе си, колегата и липсващия документ.

На съдебното заседание срещу военния, опитал да измами служителката в офиса за бързи кредити, станало ясно, че към този момент на кандидатстване не е било направено копие на личната карта, за да остане към документите.

Експертиза доказала, че почеркът и подписът на документите са негово дело. Иззети са и видеозаписи, на които се вижда, че в офиса влиза военен, но качеството не позволявало да се направи лицево разпознаване. Справка показала, че военният има общо 6 сключени договора с тази фирма в рамките на 8 години.

Военният, хванат в крачка е постъпил в редиците на Българската армия през 2009-а. До края на юни 2019-а служил в едно военно формирование, след което бил преместен в друго. По време на службата си изпълнявал служебните си задължения в пълен обем. Умеел да работи в екип. Бил награждаван шест пъти. Не е бил наказван, видно от приложен в хода на досъдебното производство служебен картон, не е и осъждан. Има дете, за което полага грижи, има и изтеглени кредити, които погасява и с останалата част от заплатата следва да преживява.

Предвид всички обстоятелства, магистратите решили, че размерът на наказанието следва да клони към минимума, а именно 1000 лв. Военният ще трябва да поеме и съдебните разноски.