За 5 г. над 7 млн. лв. са откраднати при обири на инкасо коли

Само за 5 години грабежите на инкасо автомобили са 6. Над 7 милиона са парите, които са откраднати по време на тези престъпни акции. В голяма част от случаите действат 4 маскирани и въоръжени мъже, като охранителите не са тежко пострадали. Почти всички грабежи през последните години са в Западна България. Според криминалиста Иван Савов често фирмите подценяват правилата за безопасност.

8 март 2023 г. Враца. Малко преди 11 часа двамата охранители оставят автомобила и влизат в магазина. Когато се връщат, парите ги няма. Откраднати са над 300 хил. лв. На мястото не е имало камери, а градът е под полицейска обсада.

Ноември 2022 година. 5 милиона лв. са задигнати от инкасо автомобил, паркиран в МОЛ на околовръстния път на София. Грабежът е професионален. „Инкасо автомобилът е бил тампониран, тоест пред него е бил застанал друг автомобил, зад него също“, каза Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

По-късно двата автомобила от престъплението са открити опожарени, според разследващите маскираните четирима мъже са имали пистолет и дълго оръжие. Един от охранителите е закопчан с белезници, а шофьорът ударен от извършителите.

Четирима маскирани и въоръжени удрят инкасо служител, взимат наличните в автомобила половин милион лева. Това се случва през 2021 г. в Перник. Оказва се, инкасо автомобилът е бил дебнат кога ще спре не бензиностанцията, за да бъде ударен.

Всичко това се случва само 125 дни след като отново четирима мъже успяват да откраднат 1 млн. лв. в Перник. Парите изчезват след грабеж пред енергото в миньорския град. Служителите на охранителната компания не са пострадали.

Като на кино, двама мъже с перуки се приближават до буса с парите и взимат събраните 300 хил. лв. Случаят е от март 2018 г. в Плевен. Още същия ден полицията открива парите в апратамент в града. Арестувани са трима.

През 2017 г. в столичния квартал „Овча купел“ трима маскирани обират 400 хил лв. Нападението се случва, докато охранителите пренасят чувалите с пари. Част от служителите са пострадали. Според криминалиста Иван Савов често фирмите подценяват правилата за безопасност.

„Трябва да са по трима, а са по двама“, допълни Савов пред NOVA.

В повечето случаи охранителите не се противопоставят на нападателите. „Може би този път служителите са се опитали да влязат в роля“, посочи той.

Най-често грабежите на специлиазираните автомобили се случват около празници, когато оборотите на магазините са по-високи от обичайно.

Припомняме, че вчера около 6,30 ч. трима маскирани нападнаха инкасов автомобил на охранителна фирма на пл. „Македония“ в Благоевград. Двама са били охранителите, извършващи служебните си задължения в банковия клон. Един от тях бе прострелян и бе настанен в болница с опасност за живота.

Прокуратурата води разследване за въоръжен грабеж на парична сума в особено големи размери. По непотвърдена информация става въпрос за открадната сума между 150 хил. и 200 хил. лв.

Извършителите на деянието се издирват.

Разпитват се свидетели, съседи на банката, изземват се записи от камери наоколо, в издирване на престъпниците.