Зверство: Баща обезглави със сърп дъщеря си – влюбила се!

Иранчанин обезглави със сърп 14-годишната си дъщеря, която избягала с 15 години по-възрастния си приятел. Новината потресе света, но не и семейството на убиеца Реза Ашрафи (37 г.) и жертвата, което организира траурно тържество, за да почете „достойното“ поведение на бащата, съобщава Дойче Веле.

Ромина, 14-годишната дъщеря на Реза Ашрафи, избягала от дома на родителите си. Приятелят й преди това я поискал за жена, но получил отказ. Ако обаче бащата беше дал одобрението си, от правна гледна точка бракът щеше да е възможен – въпреки че Ромина е била само на 14 години.

Пет дни след бягството полицията открила момичето и го върнала у дома. Бащата настоявал тя да се самоубие, за да не се налага да я убива той. Майката чула разговора, но не предприела нищо, за да спаси дъщеря си.

„Горчивата истина е, че патриархалната култура е пуснала дълбоки корени в иранското общество“, казва пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на жените. Тя допълва, че няма никакво значение колко образовани са жените и какво е положението им в обществото.

„В сегашната политическа система в страната не само традицията е на страната на мъжете, но и законите“, посочва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и днес живее в Норвегия.

Погледнато отвън жените в Иран са постигнали немалко – особено в сравнение с други страни от Близкия Изток. В Саудитска Арабия, например, доскоро жените нямаха право да шофират, а с избирателни права се сдобиха едва през 2015 година.

В Иран жените могат да карат автомобили още от 1940 година, а да гласуват на избори – от 1963. Половината висшисти в Иран са жени. Освен това все повече иранки подават молби за развод, опитвайки се да се освободят от несполучливи бракове.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share