Иван Гешев: Във война сме, настоявам за радикални мерки!

Обявих се за радикални мерки. Трябва да разберем, че сме във война и колкото по-рано вземем тези мерки – толкова по-добре. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният прокурор на България Иван Гешев по повод пандемията от коронавирус и извънредното положение, въведено у нас.

„Нещата, които вие наричате спекула в едни други времена се наричаха мародерство. Към момента няма обобщена статистика, но проверки се извършват в цялата страна и няма да се проверяват само аптеки, а фирми и магазини. Всички държави подхождат така“, обясни още той.

„Времето ни изтича, дори и ако не е изтекло. Ако искаш мир, готви се за война. Не го казвам, за да създавам паника, а защото трябва да се вземат радикални мерки сега, за да се погрижим за себе си, за близките си. Чака ни съдбата на Италия и на Испания. Ако не го направим – ще минем в един много негативен вариант, а това може да срути държавата и хората, може да пострадат нашите майки, баби и кого ли още не“, заяви обвинител №1 у нас.

„Политическата класа мисли за политическите последствия и мислят, че се намираме в една нормална ситуация, а това не е така. Призовавам политиците да проявят отговорност. Ситуацията се развива с часове, а не с дни и този закон вече не е актуален. Не сме в обикновена ситуация, за да си играем на опозиция. Времето за говорене и за политиканстване и за политически дребни игрички изтече. Цената, която ще платим ще е със здравето на хората“, заяви Гешев.

Той призова отново за радикални мерки – за вечерен час, за контрол за движението на хората. „Пак ще дам за пример Испания – излизаш с попълнена декларация, че отиваш на работа или до магазин и аптека“, каза той.

Според него отговорността е на всеки един български гражданин и също така държавата трябва да осъществява контрол.

По думите му прокуратурата е на военен режим от миналата седмица. „Проиграли сме всички варианти. Трябва да се подготвим за най-лошото и ако не се случи – толкова по добре. В ситуация на война сме и трябва да се подготвим, защото цената е животът на българските граждани и те трябва да бъдат спасени“, подчерта Иван Гешев.

„Очаквам незабавна реакция. Продължават дискусии и разговори, а се води битка за живота. Икономиката се възстановява, трябва да се борим за хората“, смята още той.

Главният прокурор заяви, че следят ситуацията в реално време и трябва да се подава информация на правоохранителните органи за нарушения и измами.

Той благодари на медиците, на МВР и представителите на РЗИ.

„Призивът ми е да се обединим и да не мислим затова, което ни разделя. Трябва да се отговорни и държавата да си върши работата. Има едно забавяне в реакцията ѝ, трябва да забравим за политическите последствия и да мислим за здравето и за хората. После може да няма политици, които да избираме“, каза още Иван Гешев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share