Игра със смъртта: „Сиса“, кокаинът за бедни в Гърция

Игра със смъртта: „Сиса“, кокаинът за бедни в Гърция

Киселина от акумулатори и метамфетамин са съставките на една смъртоносна дрога, която мълниеносно се разпространява из Гърция, понеже е евтина. Наричат я „кокаин на бедните“, пишат от DW.

Една синтетична дрога се превръща във все по-голям проблем за Гърция. Който не може да си позволи кокаин или хероин, прибягва до евтината „Сиса“. Наркотикът може да се пуши в стъклена лула или да се инжектира венозно. Една доза „Сиса“ струва едно до две евро. Дрогата е евтина, защото производството ѝ е елементарно.

„Сиса“ е разновидност на метамфетамина „Кристал мет“. Тя се произвежда от отпадни продукти – машинно масло, киселина от акумулатори или дори сярна киселина. Тези съставки се набавят лесно, а от тях се получава силно отровна смес.

Играят си със смъртта

„Основните странични действия се дължат именно на тези съставки“, казва германският експерт по дрогите Норберт Водарц от Университетската клиника в Регенсбург. „Всичко това се дължи на боклуците, които се съдържат в „Сиса“. Въпросът опира до пари – „Кристал мет“ просто е много по-скъп“, посочва той.

Хората, които вземат евтината дрога, си играят със смъртта, а при „Сиса“ тя настъпва твърде бързо. „Мнозина си мислят, че могат да изкарат около година. Но всъщност този наркотик нанася непоправими щети много по-рано“, разяснява ученият. Той води до обширни абсцеси и инфекции в целия организъм, до загнояване на вътрешните органи. Така в крайна сметка се стига до инсулт или инфаркт. Хората, които консумират „Сиса“, често имат халюцинации и изблици на агресия. Друг симптом е рязката загуба на тегло, обяснява Водарц.

Проблемът не е нов – в Гърция знаят за този вид дрога още от 2010-2011 година. Тогава за първи път беше регистрирана и засилената му консумация. „По същото време се увеличиха много и случаите на нови заразявания с вируса на СПИН, което беше последица от интравенозната употреба на синтетичната дрога“, посочва германският експерт. „Сиса“, но и „Кристал мет“ притъпяват чувствителността. Затова много от наркозависимите вече не са в състояние да внимават с какви игли се инжектират. Това увеличава възможностите за разпространение на СПИН“, казва Водарц.

Проблемът в Атина

Най-сериозен е проблемът с консумацията на този вид наркотик в столицата Атина. Безработицата, безпаричието, липсата на покрив над главата и на всякаква перспектива за бъдещето са основните причини, поради които хората посягат към евтината дрога. В Гърция много видове метамфетамини са евтини и се намират лесно. Те действат бързо, интензивно и относително дълго време. Синтетичната дрога не е рядкост по улиците на гръцката столица, а броят на зависимите постоянно расте. Точни данни за това обаче няма.

„Логиката е много проста: хората вземат това, което е по джоба им. В случая – една дрога, която е много нечисто произведена. Но друга те просто не могат да си позволят“, казва още Норберт Водарц.