Извратеняци изнудват богати жени с голи снимки

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност рекетьори, изнудвали с голи снимки богати жени чрез заплахи и психически тормоз, съобщиха от прокуратурата. Двамата извратеняци бяха задържани на 18 декември в София в хода на действия по разследването на Специализираната прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Събраните доказателства сочат, че от май 2019 г., обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. В някои случаи рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми.

Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини – очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи. С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева.

В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях докато спечелят доверието им – дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи. Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

В четвъртък Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

През октомври тази година специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник, които използвали лиценза на кредитна институция със сходно наименование.

Участниците бяха задържани на 1 октомври 2019 г. по време на действия по разследването на Специализираната прокуратура и ТСБОП-Перник, съобщиха от спецпрокуратурата тогава. При извършените претърсвания на 7 адреса, 3 автомобила и лични обиски, бяха намерени и иззети записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател.

Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход. Тримата „служители“, всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.