Издирван за отвличане на дете в Нидерландия мъж оставен в ареста от съда в Хасково

Издирван за отвличане на дете в Нидерландия мъж оставен в ареста от съда в Хасково

На издирван с Европейска заповед за арест мъж, обвинен в отвличане на дете в Нидерландия, бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на дело в Окръжния съд в Хасково, съобщиха от Съдебната палата.

М. Г. (40 г.), двоен гражданин на Турция и Нидерландия, е бил задържан на 19 септември на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при опит да влезе в страната от Турция. Заповедта за международно издирване е потвърдена от съда в град Оост, Нидерландия, за престъпление – отвличане на дете, като за извършеното се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 9 години, поясниха от съда.

Съставът му е преценил, че лицето може да се укрие, което се извежда от нежеланието на обвиняемия да съобщи данни и подробности за своя социален статус, семейно положение и финансови възможности. Освен това е чужд гражданин и няма адресна регистрация у нас, са мотивите за определението. То трябва да гарантира явяването му пред съда за основното производство по екстрадиция.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив. Почти 100 процента от международно издирваните за престъпления чужди граждани, за които последващото производство за взимане на мярка за неотклонение и за екстрадиция е в Окръжен съд – Хасково, биват залавяни при проверки на ГКПП „Капитан Андреево“ при влизането си у нас от Турция. Съдебната практика е те да бъдaт оставяни в ареста.