Излъган с голяма сума пари застрелял Марангозова

Станка Марангозова, която е била разследваната за пране на пари и финансови измами, е застреляна от излъган от нея с голяма сума. Това е една от основните версии на криминалистите за убийството на 47-годишната жена. Тя бе гръмната в главата в четвъртък вечерта пред блок 18 в столичния кв. “Младост”.

Малко преди да паркира автомобила си “Пежо”, към нея се приближил килърът и стрелял право в главата й. По време на огледите край пежото бяха открити три гилзи. Имало и бяла роза – символ на мафиотите по света за предупреждение. Предполага се и, че тя е била използвана от убиеца за прикритие на пистолета, пише „Труд“.

“За момента версията е неуредени финансови отношения, но не може да изключим и версията за лични мотиви. Срещу потърпевшата жена назад във времето е имало доста жалби от доста граждани и фирми заради финансови операции, които водят до големи печалби. Общо казано – пирамида. Това е за периода между 2009 и 2012. Тя е била и изнудвана от хора, които най-вероятно са били потърпевши от нейни действия. Не са едно и две лицата, които са пострадали от нея. Последното досъдебно производство е, че тя е пострадала от лица, които я изнудват, че е взела 150 000 евро, за да ги вложи в борсови операции, които да доведат до по-големи печалби. Търсим мотив, но в последните 10 години мотиви има много”, каза шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Според него в последно време тя се занимавал със счетоводство за фирми, но то не било легализирано в счетоводна къща.

В специализираната прокуратура няма данни Марангозова да е била обвиняема, а пострадала от организирана престъпна група, защото е била изнудвана, каза и говорителят на спецпрокуратура Сийка Милева.

През годините срещу Марангозова е имало няколко разследвания. Представяла се финансов брокер, който се занимава с доверително управление на ценни книжа или пари. Обещавала на клиентите си, че ще умножи предоставените от тях суми със сделки на различни борси.

За първи път тя е арестувана от ДАНС във Враца през 2011 г. за пране на пари. В различни медии се твърди, че тя е била обект на разработка заради финансова пирамида, през която са превъртени над 65 милиона лева. Има информации и че сумата е 28 милиона лева. Дори се говореше, че нейни жертви са станали Румен Николов-Пашата и Димитър Желязков-Митьо Очите. Това обаче не бе потвърдено от разследващи.

Според справки Софийската градска прокуратура е прекратила разследването си срещу Марангозова преди три години и го е изпратила на районната прокуратура. Обвинението срещу нея е за документни измами за 1,4 млн. лв и е внесено в съда през 2016 г.

През 2013 г. тя попадна в медиите, след като се барикадира в мезонет в София в опит да спре съдия изпълнител. Малко след това тя разказа, че била изнудвана от Иво Масларов, син на бившата социална министърка Емилия Масларова. Според Марангозова той й дал 150 000 евро, които тя да управлява, но искал печалба от 15 до 30% върху сумата. Самият Масларов обаче заяви тогава, че дал назаем парите на Марангозова. След като не си ги получил обратно, продал дълга на фирма за събиране на задължения.

На името на Марангозова има регистрирани няколко фирми, които са с различен предмет на дейност. Някои от тях вече са собственост на банки.

Запознати коментираха, че Марангозова може да е била подставено лице и да е въртяла финансовите операции за мафиотски структури, но е решила да проговори. С куршумите устата й е била запушена.