Излъгаха ли ни за убиеца на полицай Петър Бъчваров? Турската Конституция забранява екстрадициите

Излъгаха ли ни за убиеца на полицай Петър Бъчваров? Турската Конституция забранява екстрадициите

България очаква от властите в Турция отговор на молбата за правна помощ за изясняване на смъртта на сержант Петър Бъчваров, който бе убит на 7 ноември т.г.-навръх професионалния празник на МВР, докато изпълнява наряд по охрана на границата. Информацията съобщи пред Дарик Дойчин Дойчев, окръжен прокурор на Ямбол.

Следственият експеримент, извършен от следователи от Ямбол и експерти от отдел „Криминалистика“ към Националната следствена служба (НСлС) установи, че граничният полицай е застрелян с фронтално с гладкоцевно оръжие от турската страна на пограничната ограда край село Голям Дервент, община Елхово, а при откриването на стрелбата се е намирал близо до открит отвор в телената ограда. Още на 8 ноември беше обявено, че за престъплението са задържани двама братя-турски граждани, като по-късно съдът в Одрин освободи единия от тях. Другият обаче остава в ареста.

Крайъгълният камък в разследването ще са данните, които очакваме от властите в Турция, казва прокурор Дойчин Дойчев. Молбата за правна помощ е изпратена до Анкара, непосредствено след инцидента. В нея са посочени няколко групи конкретни въпроси, свързани с хода на следствените действия, а с оглед и на спецификата, че заподозрените са чужди граждани, и установяване на самоличността, възрастта, съдебното им минало и пр.

По думите на прокурор Дойчев, процесуалните способи за събиране на данни, които да имат доказателствена тежест в съда се различават от коментарите в медиите и се базират на ред, постановен между двете държави в двустранния договор за правна помощ между България и Турция.

Към момента на наша територия са извършени редица процесуални действия, вкл. и няколко следствени експеримента, като съвсем скоро се очакват и резултатите от балистичната и съдебно-медицинската експертиза. Очаква се отговора на Турция. Той ще определи и по-нататъшните действия на властите у нас, включително за евентуално искане за екстрадиция на задържания. Тази възможност коментира непосредствено след инцидента в Елхово и вътрешният министър Иван Демерджиев, макар източници от съдебната система да изразиха скетпицизъм относно вероятността турският гражданин да бъде изправен пред български съд. Причината- някои структурни ограничения, и по-специално заложеният в Конституцията избор на Турция – да не допуска екстрадиция на гражданите си.

В този случай, ще се наложи процесът срещу подсъдимия у нас да се води задочно.