Измамници попаднаха на мобилния телефон на… полицейски шеф! От дни тероризират българите от чужбина

Измамници попаднаха на мобилния телефон на… полицейски шеф! От дни тероризират българите от чужбина

Измамници продължават да звънят от непознати номера на държави извън ЕС. На служебния телефон на директора на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев днес следобед е имало две подобни изключително кратки позвънявания от телефонни номера с код +223, който е телефонния код на африканската държава Мали, поясни говорителят на местната дирекция на полицията Мирослав Стоянов.

Той допълни, че от Областната дирекция на МВР в Пазарджик биха искали да насочат вниманието на гражданите към евентуални позвънявания на мобилните телефони от номера с кодовете на далечни държави извън Европейския съюз.

През последните дни в социалните мрежи се коментират различни случаи на обаждания от непознати номера, предимно от държави в Африка или островни държави, но всички извън Европейския съюз. Характерно е, че позвъняването е много кратко и цели да накара ползвателя на телефона да върне обаждане.

Така абонатите от територията на страната ни рискуват да се „сдобият” с високи сметки за мобилен телефон, тъй като обаждането към въпросните номера е в пъти по-скъпо от тези към страни членки на ЕС. Позвъняванията могат да са както към лични, така и към служебни мобилни телефони, а целта е една и съща.

През последния месец зачестиха ало измамите от чужбина. От страни като Алжир, Бангладеш, Нигерия и т.н. клипват и затварят, за да може да ги наберете и да ви „отрежат главите“ с импулси. Наш читател сигнализира преди дни, че е станал прицел на подобни позвънявания от най-различни държави – същински телефонен терор! Много хора могат да се вържат на измамата, защото кодовете са 002…, 0088…, 0043… – т.е. все кодове на български градове и мобилни оператори. И ако не забележите, че отпред след нулите за международно избиране липсва „359“ – кода на България, трупането на сметките започва.