Измамничката с пенсиите страдала от психично заболяване

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева, която източи 3 млн. лв. от института, страдала от няколко заболявания, едно от които е психично. Доказателство за това били изписаните й зелени рецепти. Това заяви адвокатът й Йордан Давчев по време на обжалването на взетата мярка постоянен арест спрямо нея и съучастникa й Лазар Лазаров.

Освен това Александрина страдала от депресия и херния на шийните прешлени. Това налагало да спи на ортопедично легло и възглавница. Затова двамата адвокати настояха тя и Лазар Лазаров да бъдат пуснати от ареста и вместо това да им бъде наложена мярка домашен арест.

“Не са налице доказателства, че клиентката ми е автор на деянието. Всички лица, нейни клиенти са давали по 13, 14 и дори 18 хиляди лева за стаж. Преди това те са били на консултации в НОИ и са били наясно, че не могат да купят стаж, т.е. те са знаели, че се извършва престъпление. Те не са били заблудени и тук се касае единствено за документна измама. Георгиева е със редица заболявания и няма как да се укрие. Не би извършила и друго престъпление“, заяви адвокат Йоран Давчев.

„Искам по-лека мярка“, през сълзи каза Александрина. Магистратите обаче отхвърлиха искането. Това означава, че двамата остават зад решетките.

Александрина Георгиева и Лазар Лазаров са обвинени в измама с фалшиви документи за пенсиониране, което е довело до източването на Осигурителния институт под формата на неправомерно отпуснати пенсии.

Чрез фирмата си пенсионни услуги Георгиева подготвяла документите за пенсиониране на клиентите си. Тя и мъжът, с когото живее на семейни начала – Лазар Лазаров, заблуждавали хората, на които не им достига стаж за пенсия, че ще го откупят срещу суми между 3 и 16 хил. лева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share