Изпъден от ГЕРБ съди прокуратурата за милион за акция „Пластиките“, дават му 300 бона

302 000 лв ще трябва да заплати прокуратурата на казанлъчанина Йоан Вълканов за претърпени от него имуществени вреди и страдания в резултат на задържане в хода на шумната полицейска акция „Пластиките“ през ноември 2010 година. Решението е на състав на старозагорския окръжен съд по гражданско дело, заведено от Вълканов.

6 месеца прекарал 48-годишният тогава казанлъчанин в ареста по дело за източване на АТМ-устройства, по което заедно с него са били задържани още 4 души. Още няколко месеца през 2011 г. бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, след който последвала „парична гаранция“. Обвиненията отпаднали едва през 2014, когато старозагорската окръжна прокуратура прекратила досъдебното производство.

Междувременно Вълканов, който преди ареста бил оргсекретар на партия ГЕРБ- Казанлък бил освободен от партийните редици, защото дискредитирал организацията. Ппропаднало участието му в предстоящите тогава местни избори, където се гласял да става общински съветник.

Пак заради ареста не успял да продължи лиценза на игралната си зала, поради което само за година понесъл загуби от над 470 бона.

От притеснения се разболял, стигнало се до разтрогване на брака, а и до момента, изписвайки името си в интернет-търсачките излизали само публикации, свързани с обвинителната теза, че е бил замесен в източване на банкови сметки.

В исковата си молба до съда Вълканов настоява да му бъдат присъдени 977 000 лв, като в сумата са включени обезщетения за имуществените вреди и преживените страдания, отделно настоява и за изплащане на направените разходи за адвокат в размер на 7 565 лв.

Съдът в Стара Загора в крайна сметка решава, че пропуснатите ползи в резултат на задържането възлизат на 251 750 лв.плюс лихвите до окончателното изплащане, а неимуществените са за 50 бона.

Решението на старозагорския окръжен съд подлежи на обжалване пред апелативния в Пловдив.

Запознати с хода на образуваното преди 9 години досъдебно производство след спецакцията „Пластиките“ са категорични, че никой от тогава задържаните не е бил осъден. Още един от тогава задържаните се е развел и отдавна заминал да живее в чужбина, за другите двама от много време нищо не се било чувало.

Размерът на иска, заведен от Йоан Вълканов е сред най-големите през последните години, сходен на него е само този на 61-годишният осъден за убийство Петър Желязков, който беше обаче отрязан от съдиите, защото не беше платил скромната държавна такса от 10 лв.

Най-честите искове са в размер на до 250-300 бона, практиката е ако бъдат удовлетворени това да бъде в границите на до към 50 000 лв и то на първа инстанция.