Изследване: Епидемията от коронавирус в Италия е започнала през януари

Първите случаи на Ковид-19 в Италия датират от януари, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс. То хвърля нови светлина върху избухването на епидемията от новия коронавирус в една от най-силно засегнатите от нея страни в света.

Италия започна да тества хора след диагностицирането на първия местен пациент на 21 февруари в градчето Кодоньо в областта Ломбардия.

Случаите на заразяване и смъртните случаи бързо се увеличиха и това накара учени да предположат, че вирусът е бил разпространен от седмици, но това е останало незабелязано.

Експертът Стефано Мерлер от фондацията „Бруно Кеслер“ заяви на пресконференция, че изследвал първите случаи на заразяване в страната и стигнал до ясни заключения за темповете му.

„Дадохме си сметка, че е имало много заразени хора в Ломбардия преди 20 февруари. Това означава, че епидемията е започнала по-рано – през януари със сигурност, а може би дори по-рано“, каза той.

Според него бързото увеличаване на случаите на заразяване навежда на мисълта, че вирусът вероятно е бил донесен в Италия от група хора, а не от един-единствен индивид.