Има ли лекарска грешка при починалия абитуриент? Бащата търси справедливост

Има ли лекарска грешка при починалия абитуриент? Бащата търси справедливост

19-годишният абитуриент от Велико Търново Христо Денев почина от коронавирус след 18 дни лечение в болницата в града. Смъртта му предизвиква въпроси, на които тепърва ще се търсят отговори, с проверка ще се намеси и Медицинския надзор.

Бащата Иван Денев (на малката снимка), който е адвокат, заяви, че няма какво да губи и ще търси докрай истината за загубата на детето си. „За последен го видях на 12 юли, когато беше приет. Каквото и да ми коства психически, ще настоявам за ексхумация“, заяви той пред телевизия „7/8“.

Според него има нещо сбъркано в лечението на сина му, той показа и епикризата му. „Такъв млад човек, без никакви странични заболявания, не може да почине от коронавирус. Аз съм тук да го защитя – никога не е пушил, няма наднормено тегло, диабет, нито астма, не е наркоман. Отраснал е в отлична среда, неговата смърт беляза цялата ни голяма рода и така ще бъде до края на живота ни“, заяви Денев.

Той допълни, че след смъртта му е бил каран да подписва в болницата документи със стара дата – 21 юли.

„Докато синът ми бе в болница, никой не ми се е обаждал, за да ме информира за състоянието му. Казваше ни се, че не разбираме от медицина и медицинска терминология, че това не се обсъжда с нас, защото не ни касае, че си вършели работата. Това се отнася и за д-р Сибила Маринова, която търсехме като началник на отделението. Никой не ни информира за хода на лечението“, каза адвокат Денев.

Според него синът му е бил преодолял коронавируса на 22 юли, носили са му храна – пасирани супи със сламка.

„Смъртноболен човек няма апетит. За мен след този ден е бил лекуван с лекарства, които са били прилагани са му вкарали тежка вторична инфекция и са му сринали имунната система. Вероятно е проведено абсолютно неправилно лечение със забранени и експериментални медикаменти, за които нито сме давали съгласие, нито някой ни е информирал. Убеден съм, че и синът ми не ги е подписвал и ако има подпис не е неговият. Това лесно ще се докаже“, каза Денев.

Той показа епикризата, издадена от Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение на болница „Д-р Ст. Черкезов“, в която е записано, че синът му е приет в добро общо състояние в инфекциозното отделение.

„Бил е лекуван със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания за лечение на COVID-19.

Публикация в авторитетния американски медицински сайт Medscape пък предупреждава, че съществува „риск от сериозни инфекции при пациентите, лекувани с Actemra/RoActemra и че те са изложени на повишен риск от развитие на сериозни инфекции, които могат да доведат до хоспитализация или смърт, съобщава „Труд“.

„Има и друга лъжа. Майка му се обадила в петък в 6,24 часа, а той бил починал в 6,20 часа. Няма как лекарят, който уж се е борил за живота му и го е реанимирал, да излезе в 6,20 часа, да си съблече костюма, който се смъква за половин час – това ни обясняваха в болницата през цялото време, и в същото време да стигне за 4 минути до телефона и да говори хладнокръвно за вече настъпилата смърт. За мен той е бил оставен и намерен мъртъв“, каза още бащата.

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново, пък се закани да съди бащата за уронване на престижа на болницата.

„Стига с тези глупости, които разпространява бащата на починалото момче! Не е допусната никаква лекарска грешка, медицинският екип и здравното заведение са направили всичко, което е възможно за пациента“, каза пред „Труд“ Филев.

Запитан откъде е доставен в болницата медикаментът „РоАктемра“, с който е лекуван младежът и това експериментално лечение ли е, д-р Филев заяви:

„Аз не участвам в лечебния процес, нито пък вие журналистите сте хората, които трябва да се бъркате в медицинските дейности. Сезирал съм Медицинския надзор, ще дойдат проверяващи и ще установят. Настоявам за цялостна проверка по случая от всички компетентни органи и републикански специалисти. А бащата нека да подаде жалби и тогава пък аз ще заведа дело срещу него за уронване престижа на болницата“, закани се д-р Филев.