Има ли пропуски в спасителната операция за бащата и сина, изгубили се в балкана?

14 дни след като изчезнаха бащата и сина в Балкана над Калофер телата им бяха открити само на няколко метра от местността „Паниците“, където е бил паркиран и автомобилът им.

Откри ги дългогодишният бивш спасител Тодор Мечкарев. Припомняме ви, че вчера лошата новина бе потвърдена от кмета на Калофер Румен Стоянов.

Защо спасителните екипи не успяха да открият навреме бащата и сина? Спасителната операция продължи 4 дни, в акцията участваха над 50 спасители с обучени кучета, доброволци и военни. Въпреки това акцията не даде резултат.

Тодор Мечкарев заяви пред БНТ, че лошото време е затруднило издирването на изгубените. Спасителите са предполагали, че двамата са нагоре в планината, но те са успели да отидат близо до мястото, където е колата им. Приютили са се от бурята на завет и вероятно бялата смърт ги е отнесла.

Били са само на 150 метра от пътя, който води до тяхната кола, обясни Мечкарев. Той заяви, че в последния ден от издирвателната операция е забелязал в гората светлина по-силна от челник, но е решил, че това са светлини от дрон. Информирал е спасителните екипи, които сметнали, че са други спасители и не са проверили светлините.

По думите на Мечкарев в спасителната операция няма пропуски, защото условията в планината са били много тежки и в района е имало много сняг.

Директорът на планинската спасителна служба Емил Нешев заяви за БНТ, че по време на операцията е направено всичко възможно. Официално акцията е приключила на 9.02, но спасителите са я подновили на 14-и, разчитайки на това, че като се стопи снега, ще има останали следи.

Нешев заяви, че този тип акции са най-трудните в световен мащаб за издирване на изчезнали в планината и то при лоши условия, и оскъдна информация.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share