Инструктор по кормуване си уговори час с курсистка, ала… някой развали плановете им

Девет месеца условна присъда, гарнирана с тригодишен изпитателен срок, получи пловдивски апаш, който първо свил телефона на инструктор по кормуване, а после поискал 300 лева откуп, за да го върне цял и невредим. Решението е на пловдивския районен съд, пише Plovdiv24.

Драматичната случка се разиграла сутринта на трети юли на спирката срещу Централна гара в града под тепетата. Тогава инструкторът имал уговорен час за кормуване с курсистка. Той отишъл малко по-рано на уреченото място и се спрял на павилиона, за да си купи кафе. Докато изчаквал напитката, за момент ставил мобилния си телефон на поставка до будката. В същия момент минал подсъдимият, който видял оставения смартфон. Апашът бързо взел устройството и се отдалечил от местопроизшествието.

След няколко секунди инструкторът получил кафето си и осъзнал, че телефонът му липсва. Зачудил се какво да прави. Изчакал да дойде курсистката и се обадил от нейния телефон на приятелката си, а да й каже какво се било случило.

Тя започнала да звъни на откраднатия телефон, но никой не се обаждал. След около 10 позвънявания подсъдимият вдигнал телефона и заявил, че ще върне смартфона срещу 300 лева, защото му трябвали пари, а в противен случай – щял да го счупи. Жената се съгласила – започнал пазарлък, при който апашът склонил да смъкне цената на откупа на 250 лева. Уговорили се да се чакат на същото място, от където била извършена кражбата, като и двамата описали с какво облекло щели да се появят на срещата.

Междувременно пострадалите съобщили че са изнудвани в отдел „Криминална полиция“. Бил сформиран екип от цивилни полицаи, които също отишли на срещата, която се състояла около 15.00 часа на 3 юли. След като се видяла с апаша, жената дала на крадеца 250 лева, а той върнал телефона. Секунди по-късно бил арестуван от ченгетата.

По-късно той бил изправен пред съда, но тъй като имал чисто съдебно минало, а и открадната вещ не била много скъпа, получил само условно наказание. Крадецът ще трябва да заплати и разноските по делото, които се равняват на 96 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред окръжния съд.