Инфарктни дни за циганина Валентин, убил 18-годишния Алекс за цигара

Инфарктни дни за циганина Валентин, убил 18-годишния Алекс за цигара

Великотърновският апелативен съд обяви за решаване делото за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, извършено преди 3 години в центъра на града. В хода на днешното заседание бе разпитан свидетелят Живко Й. и бе прието заключението на назначената тройна комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, съобщиха от съдебната палата.

Със съгласието на страните, съдът прие да не провежда допълнително издирване на свидетеля Роналдо К., който бе призован за днешното заседание, и на основание чл. 281 ал. 1 от НПК прочете показанията му дадени в хода на досъдебното производство.

Роналдо и Живко са от групата роми, влезли във фаталния конфликт с Алекс след дискотека. В хода на съдебните прения, представителите на Апелативна прокуратура поискаха от съда да потвърди изцяло присъдата на Окръжен съд – Русе, с която подсъдимият Валентин Михайлов е признат за виновен в това, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил Алекс по хулигански подбуди, поради което и на основание чл. 116 ал. 1, т. 11, пр. 1 вр. чл. 115 е осъден от първоинстанционния съд на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Представителят на защитата заяви, че поддържа въззивната си жалба срещу присъдата на ОС – Русе с искане същата да бъде отменена като необоснована и незаконосъобразна и подсъдимият да бъде оправдан по обвинението по чл. 116 ал. 1 т. 11 пр. 1, вр. чл. 115 и вместо това деянието да бъде преквалифицирано от съда в такова по чл. 124 ал. 1 от НК (смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена телесна повреда).

В правото си на лична защита и последна дума, подсъдимият поиска от съда справедливост. След приключване на съдебното следствие и съдебните прения, съдебният състав на Апелативен съд – Велико Търново обяви делото за изяснено от фактическа страна и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.