Инфекционист: През есента е възможна втора вълна на коронавируса

„Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Той няма да изглежда като един връх, а ще бъде платообразен. Предполагам, че към края на април, началото на май ще настъпи този обрат в развитието на инфекцията”. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” началникът на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА полк. доц. д-р Георги Попов.

Според него е възможно да има втора вълна на COVID-19 при следващо застудяване на времето през есента или зимата, но смята, че броят на болните ще спадне с повишаването на температурите.

„Ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка. Спадът на заболеваемостта не е една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май”, смята началникът на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА.

Доц. Попов посочи, че предпазните маски имат своята роля в предотвратяването на пандемията. Коронавирусът е респираторно заболяване, чието разпространение могат да предотвратят не само маските, но и дезинфекцията на повърхностите.

Той коментира и доколко адекватно е лечението с хидроксихлорохин и проучванията на Щатите, които определят медикамента като неефективен.

„Лечението на коронавирусните инфекции е комплексно, ние натрупахме значителен опит около тази инфекция. Започнахме с първия вариант на този антималариен препарат – хлорохинфосфат, който има значително повече странични ефекти. След това включихме хидроксихлорохина. Наблюденията ни също са противоречиви. В ранните стадии на заболяването, когато имаме индикации, че ще протече тежко, използването на хидроксихлорохина е много удачно. В напредналите стадии или когато болният постъпи късно за лечение, мога да кажа, че почти няма ефект”, обясни доц. д-р Георги Попов.