Иран призна, че е свалил украинския Боинг

Пътническият самолет на Международните авиолинии на Украйна, който в сряда се разби край Техеран, е бил свален по погрешка. Това се посочва в заявление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Иран, съобщава агенция ISNA. Като причина за катастрофата е посочен „човешки фактор”. Външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф пояснява, че грешката е допусната в кризисен период заради „авантюризма” на САЩ.

„Дълбоко съжаляваме за случилото се. Поднасяме своите извинения и съболезнования на нашия народ и семействата на всички жертви на трагедията”, написа министърът в акаунта си в Туитър. В заявлението се посочва още, че „няколко часа след ракетните удари (на Въоръжените сили на Иран по военни бази на САЩ в Ирак) полетите на американските военни самолети са се увеличили значително. „Това обстоятелство стана причина за повишена чувствителност сред звената за противовъздушна отбрана “, се подчертава в доклада.

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи в Туитър, че Иран съжалява дълбоко за допуснатата катастрофална грешка. „Ислямска Република Иран дълбоко съжалява за тази катастрофална грешка. Моите мисли и молитви са със семействата на жертвите. Изказвам искрените си съболезнования“, написа той. Иранският лидер също така нареди да се предприемат всички мерки за компенсиране на случилото се. Той обеща да изправи пред съда отговорните за грешката.

Освен това Рохани заяви, че е необходимо да се отстранят всички недостатъци на иранската система за ПВО. В изявление по държавната телевизия иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци. „По време на полета самолетът се е оказал в непосредствена близост до един от важните военни обекти на Корпуса на Стражите на Ислямската революция и по форма и височина на полета наподобявал вражески обект”, се посочва в заявлението.

Също така се отбелязва, че въоръжените сили на страната са били приведени в най-високата бойна готовност във връзка със заплахите на президент и военното командване на САЩ да ударят много цели в Иран. Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на Министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share