Искат постоянен арест за седем от обвинените в корупция от ГКПП „Калотина“

Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка „задържане под стража“ за седем от обвинените за корупция митничари и гранични полицаи от ГКПП „Калотина“. Това са Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи съдебно заседание, на което да се произнесе по искането на прокуратурата, съобщава БНТ.

При спецакция на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и Специализираната прокуратура срещу корупцията на граничния пункт „Калотина“ в четвъртък бяха задържани 30 служители на митницата и гранична полиция.

В качеството на обвиняеми са привлечени 20 лица за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на митнически пункт „Калотина“. На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР – полицаи от Дирекция „Гранична полиция“.

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР от множество лица – предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала ясно изразена пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт „Калотина“, след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи.

Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Длъжностните лица, чието поведение се отличавало с изключителна арогантност, събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко – между 200 и 300 евро.

В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share