Испанци отидоха на наркоразходка в Родопите, сега плачат горчиво

По наказателно дело на Районна прокуратура-Кърджали е осъден 38-годишен испански гражданин за държане на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Преди седмици акция по задържането на избягали затворници прецака уникален турист в Родопите.

Испанският гражданин Мигел Ф. ще си тръгне от Кърджали с прозвището Опиума, след като бе спипан с голямо количество наркотици по време на „Обиколка с дрога“ из Европа, пише 24rodopi.com.

38-годишният мъж предприел екскурзия с още двама свои сънародници с микробус от Испания. Тримата искали да обиколят Стария континент с превозното средство, като по време на турнето си използвали различни видове дрога. Стигайки до България, целта на испанците станали Родопите и по-специално граничният пункт „Маказа“.

През него те искали да стигнат до пристанищата в Гърция, откъдето да хванат ферибот и се приберат в Испания. На изхода на Кърджали в посока Момчилград обаче бусът бил спрян за проверка. В същото време във всички области в Южна България се извършваше акция по издирването на избягали пандизчии от Старозагорския затвор.

Молдовските граждани Василе Морару и Александър Хаджи „духнаха“ от пандиза в края на август, където излежаваха присъди за взривяване на банкомати. Микробусът на испанците се сторил подозрителен на кърджалийските полицаи, които го спрели за проверка. Още по-съмнителният водач пък накарал униформените да го тестват за наркотици.

Пробата била положителна. При претърсване на превозното средство, в чорапите и бельото на пътуващия в него Мигел Ф. полицаите открили скрити пакети с различно количество наркотици. Мъжът бил запасен с амфетамини, хашиш и опиум.

Няколкото пакета били с различен грамаж- от грам до 25 грама-над 10 грама амфетамин, почти 40 грама опиум и над 2 грама хашиш. Групата обяснила, че е за лично ползване по време на екскурзията из Европа.

Мигел Ф. сключи споразумение с прокуратурата в Кърджали и се размина с условна присъда. Той получи 3 години „лишаване от свобода“, с 5-годишен изпитателен срок. Ще трябва да плати и глоба в размер на 2000 лева. Предстои дело и срещу надрусания му съотечественик, който бил зад волана на буса.