Историк раздавал разрешителните за внос на боклук

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, който беше задържан за аферата с внос на италиански боклук, е бил историк по образование.

Той нямал професионална подготовка за заемания от него пост. Това обяви вчера пред БТВ бившият еко министър Евдокия Манева. „Не съм работила с Живков, но съм имала професионални контакти, моето впечатление е, че е един сговорчив и услужлив човек, който няма професионална подготовка да заема мястото, което заема.

В министерство на околната среда може да се правят експерименти, г-н Живков е историк”, коментира Манева. Тя посочи, че се говори, че зам.-министърът е поставен на поста от определени среди, занимаващи се боклуци. Според нея ролята на Живков и други директори на регионални инспекции е да създават благоприятни условия за определени бизнесмени, тъй като конкуренцията в този бизнес е голяма.

Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков беше задържан с още петима души вчера. Прокурор Сийка Милева обясни, че е издавал разрешителни за внос на боклук основно от Италия. Т.нар. нотификации за внос получавали дружества, неотговарящи на изискванията. Живков оказвал индиректен натиск на служители в министерството ангажирани с издаването им. Който откажел да участва в схемата, бил освобождаван.

По време на воденото разследване за внос на италиански боклук прокуратурата стигнала и до злоупотреби, извършвани с рециклирането на отпадъци. По подозрение, че са замесени в подобни схеми за 24 часа са били задържани и братятя Пламен и Атанас Бобокови, собственици на „Приста ойл“ и завода за акумулатори в Монтана, съобщи БНТ.