Италианският боклук на мафията е в Плевен от 5 години?

Внесеният италиански боклук в страната не е незаконен, тъй като притежава всички нужни документи. Нарушение обаче се търси в преработката му.

По информация на БНТ част от боклука от Италия, складиран в депото в Плевен, е там още от 2017 г. А някои от балите на площадката са там още от 2014 г. Обработването на боклука е трябвало да приключи до края на 2018 г.

Проверките на екоинспекцията през всичкото това време не са открили нарушения. Последната от петте проверки е от 19 декември и тя също установява, че разрешителните на фирма „Феникс Плевен“ ЕООД за внос и преработка се изпълняват стриктно.

По думите на премиера Бойко Борисов, МВР и ДАНС подготвят акции на още 7 места във връзка с боклука.

За момента няма данни отпадъците да са опасни за здравето на хората, но това тепърва ще се проверява.

Разследва се и документно престъпление, тъй като фирмата е получила разрешение, без да докаже, че има възможност да преработи целия боклук.

Уточняват се и фирмите, от които е пристигнал боклукът от Италия и дали дали някои от тях не са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

Проверяват се и още пет фирми с подобна дейност у нас, като най-вероятно и там ще видим подобни операции на органите по сигурността.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share